Στο «μάτι του κυκλώνα» των επιθέσεων της αντιπολίτευσης βρέθηκε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τον διαγωνισμό χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών και τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των υπερθεματιστών.

Ο ίδιος δήλωσε υπερήφανος για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και για το τίμημα που επετεύχθη, ύψους 250 εκατ. ευρώ, ενώ απηύθυνε προς τα κόμματα έκκληση συνεννόησης προκειμένου να δρομολογηθεί η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση εγείρει ζήτημα μελλοντικής διερεύνησης πιθανών ποινικών ευθυνών του, αφού όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Βορίδης απάντησε ερωτηθείς σχετικά ότι «όλα θα εξεταστούν τη χρονική στιγμή που πρέπει».

Ποινικές ευθύνες

«Όταν ελέγχονται ποινικά οι υπό τον κύριο Παππά, ο οποίος έχει αναλάβει την πλήρη ευθύνη τότε σαφώς και θα διερευνηθούν τα πάντα» είπε. Υπενθυμίζεται ότι έχουν υποβληθεί μηνύσεις κατά των μελών της Επιτροπής Διαγωνισμού για παράβαση καθήκοντος και ψευδή βεβαίωση, κίνηση την οποία ο κ. Παππάς χαρακτήρισε «ανήθικη» και «όνειδος» κατηγορώντας την ΝΔ ότι «στοχοποιείτε αυτούς τους ανθρώπους». «Αν θέλετε πολιτικές κόντρες εδώ πέρα, υπάρχει πολιτική ηγεσία που παίρνει την ευθύνη», είπε, ενώ ο κ. Βορίδης του απάντησε: «Κάθε πράγμα στην σειρά του».

Απαντώντας στις πιεστικές ερωτήσεις του «γαλάζιου» βουλευτή σχετικά με τους όρους συμμετοχής στον διαγωνισμό της πλευράς Καλογρίτσα, ο υπουργός Επικρατείας κάλυψε πλήρως την όλη διαδικασία, η οποία, όπως είπε, δεν άφηνε περιθώρια παράκαμψης. «Επιχειρήθηκε να οικοδομηθεί ένα αφήγημα που θα τραυμάτιζε την διαδικασία», είπε, δηλώνοντας ότι «περιβάλλω με απόλυτη εμπιστοσύνη την επιτροπή διεξαγωγής του διαγωνισμού», ενώ χαρακτήρισε «ανήθικο να μπαίνουν στο στόχαστρο άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα των καναλαρχών» και είπε ότι «θα έπρεπε να γίνε ανάκληση των μηνύσεων».

Η συμμετοχή Καλογρίτσα

Για τον επιχειρηματία Καλογρίτσα, παραδέχθηκε ότι τον γνωρίζει προσωπικά και ότι ο ίδιος συμμετείχε σε συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ότι ο υιός Καλογρίτσας, που ήταν ο προσωρινός υπερθεματιστής μέχρι να εκπέσει, διατηρεί κουμπαριά με μέλος της κυβέρνησης. Όμως δήλωσε ότι «οποιεσδήποτε σχέσεις και να είχε με μέλος της κυβέρνησης και οποιοσδήποτε να ήταν ο πολιτικός προσανατολισμός του, δεν υπήρχε περίπτωση να παρακαμφθούν οι κανόνες». «Δεν μπόρεσε να θεμελιωθεί παράκαμψη των κανόνων του διαγωνισμού», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως όταν δεν κατέβαλλε το 1/3 του τιμήματος, όπως προβλεπόταν, «κηρύχθηκε αυτομάτως έκπτωτος». Όσον αφορά τις εγγυήσεις τρίτου που εμφάνισε η πλευρά Καλογρίτσα με τα βοσκοτόπια τα οποία αποτιμήθηκαν προς 100 εκ. ευρώ, είπε ότι «εφόσον υπάρχει εξουσία διάθεσης και το ακίνητο είχε αποτιμηθεί σε 100 εκ. ευρώ, καλώς έγινε δεκτό». Μάλιστα στις επίμονες ερωτήσεις του κ. Βορίδη σχετικά με τις εγγυήσεις που δόθηκαν από τρίτο, απάντησε: «Δεν με αφορά και δεν αφορά και κανέναν».

«Στημένη» επιτροπή

Ο κ. Βορίδης τον κατηγόρησε ότι «στήσατε μια επιτροπή και είναι διαβλητός ο διαγωνισμός», αποδίδοντάς του μάλιστα ότι το σχεδίασε όλο εξ αρχής. «Όλο το μοντάρισμα ήταν δικό σας. Είχατε όμως ένα προβληματάκι: τσάκισε η χρηματοδότηση από την Τράπεζα Αττικής» του είπε. Ενώ τον αποκάλεσε «εκπρόσωπο των συμφερόντων» στην Επιτροπή Διαγωνισμού, τα οποία, όπως είπε, «έχουν όνομα και επώνυμο». «Εμείς οι …εκπρόσωποι των συμφερόντων πήραμε ήδη 90 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 50 εκατομμύρια από το τέλος χρήσης συχνοτήτων. Εσείς γιατί δεν το κάνατε;», αντεπιτέθηκε ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος ρωτήθηκε επιπλέον αν μετά την κατάτμηση των έργων κατασκευής εθνικών οδών, ο κ. Καλογρίτσας πήρε έργα και απάντησε ότι «ο Ι. Καλογρίτσας δεν ασκεί κατασκευαστική δραστηριότητα» και ότι «τα στοιχεία που προσκόμισε κάλυπταν πλήρως τους όρους του διαγωνισμού». «Είμαστε στην επόμενη μέρα που για κακή σας τύχη δεν συμμετέχει ο Καλογρίτσας» συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας υπογραμμίζοντας ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας «κόπηκε διότι δεν κατέβαλλε εμπρόθεσμα την πρώτη δόση». «Υπήρχαν φίλτρα που θωράκισαν τον διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός αυτός έχει περάσει όλες τις επικοινωνιακές και πολιτικές δοκιμασίες και αποδείχθηκε ότι είχε όλες τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες», υποστήριξε.

«Περούκα – gate»

Ένταση επικράτησε και για το θέμα των καταγγελιών του ιδιοκτήτη του Alpha Δ. Κοντομηνά: «Σας λέει ότι στείλατε άνθρωπό σας με σκοπό να χειραγωγήσετε το πολιτικό περιεχόμενο εκπομπών. Είναι αλήθεια ή ψέματα;», τον ρώτησε επίμονα ο κ. Βορίδης. «Κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι η παρούσα κυβέρνηση θα υπαναχωρήσει σε τηλεοπτικού τύπου πιέσεις. Ο κ. Κοντομηνάς μπορεί να ισχυριστεί και να κάνει τέρατα και σημεία», απάντησε ο κ. Παππάς κατηγορώντας ευθέως τον ιδιοκτήτη του Alpha, ότι «μεταμφίεσε έναν δημοσιογράφο του και τον έστειλε στην Ν. Υόρκη». «Ήταν εργαζόμενος του Alpha. Ακόμα και αυτός ο δημοσιογράφος μπορεί να μην έχει ο ίδιος την ευθύνη γιατί έλαβε την εντολή να κάνει αυτό το τερατούργημα», πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας. Σημείωσε δε ότι αν ο κ. Κοντομηνάς «επιθυμούσε διακαώς να λάβει άδεια θα έπρεπε να υπερθεματίσει». «Την επομένη της αποτυχίας άρχισε αυτό το γαϊτανάκι», είπε. Κατηγόρησε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «κάθε φορά που βήχει ένας καναλάρχης παθαίνει πνευμονία η ΝΔ». Ο κ. Παππάς όχι μόνο υπεραμύνθηκε πλήρως των όρων διεξαγωγής του διαγωνισμού και του ελέγχου που διενεργήθηκε σε όλες τις φάσεις του, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων και του τρόπου απόκτησής τους από τους υπερθεματιστές, αλλά δήλωσε κιόλας ότι η ολοκλήρωση του διαγωνισμού αποτελεί συνολικά «νίκη για την Δημοκρατία μας». «Δεν είναι καλό, όχι για την Αριστερά αλλά και για οποιαδήποτε παράταξη βρεθεί στο απώτερο μέλλον στην διακυβέρνηση, να υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα που αισθάνονται ότι μπορούν να καθυποτάξουν την πολιτεία για να επιβάλλουν την ατζέντα τους», ανέφερε ο κ. Παππάς.

«Σφουγγάρι στο παρελθόν»

«Στην Ελλάδα είχε συντελεστεί μια αεροπειρατεία. Είχε υποκλαπεί ο αέρας της χώρας από μια ομάδα συγκεκριμένων επιχειρηματιών που κατάφεραν να πάρουν το δίκτυο των κεραιών και να έχουν οι ίδιοι την παραγωγή περιεχομένου. Σπάει η αεροπειρατεία και μπαίνουν κανόνες. Θα είναι καλό για την πολιτεία να αντιληφθούν ότι οι δικές τους δραστηριότητες δεν θα κάμπτουν το δημόσιο συμφέρον», δήλωσε ο κ. Παππάς. Ενώ κάλεσε τα κόμματα «προς χάρη της Δημοκρατίας κάντε την υπέρβαση και ελάτε να συγκροτήσουμε ΕΣΡ και μετά ‘σφουγγάρι’ στο παρελθόν, όπως έλεγε και ο Σαμαράς». «Ας τα ξεχάσουμε τα 27 χρόνια και ας προχωρήσουμε», είπε. «Δεν υπάρχει ‘σφουγγάρι’…», του είπε ο κ. Βορίδης προσθέτοντας: «Πολύ θα το θέλατε το ‘σφουγγάρι, αλλά είναι αργά».

Η «δρακογενιά»

Ο κ. Παππάς ρωτήθηκε και για την ματαίωση της διάσκεψης του ΣτΕ, αλλά απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο. «Η σιωπή είναι χρυσός όταν υπάρχουν κραυγαλέες αντιφάσεις» σχολίασε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος. Επίσης, τον ρώτησε αν έχει αποσπάσει και την αρμοδιότητα του ΕΣΡ για τον έλεγχο των τηλεοπτικών εκπομπών.

«Εγώ τον τελευταίο καιρό έχω απομακρύνει τα παιδιά μου από την τηλεόραση» του απάντησε ο κ. Παππάς και ο κ. Βενιζέλος τον ρώτησε: «Για τα δικά μας παιδιά τόσα χρόνια τι λέτε;». «Δεν είχα τηλεόραση», του είπε ο υπουργός Επικρατείας, προκαλώντας το σχόλιο του κ. Βενιζέλου: «Μην πουλάτε σανό στην επιτροπή».

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο και για κρυφή πέμπτη άδεια, στην οποία ενέπλεξε επιχειρηματία ο οποίος συνελήφθη προσφάτως και είχε προχωρήσει σε δικτύωση περιφερειακών καναλιών, υπαινισσόμενος σχέσεις του με την κυβέρνηση, ενώ η αντιπαράθεση έφτασε και στο μακρινό 1989, όταν ο κ. Παππάς ρώτησε τον κ. Βενιζέλο γιατί δεν προκήρυξε ο ίδιος όταν ήταν υπουργός τον διαγωνισμό για την χορήγηση τηλεοπτικών αδειών. Εκείνος του θύμισε ότι λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του νόμου έφυγε από το υπουργείο: «Δυστυχώς ο νόμος δεν εφαρμόστηκε. Το νόμο αυτό έπρεπε να εφαρμόσετε», του είπε και συνέχισε: «Είχε προηγηθεί ο νόμος του 1989 όταν ο ΣΥΝ μετείχε στην κυβέρνηση και δια νόμου δόθηκε στους εκδότες η δυνατότητα να οργανώσουν τηλεοπτικά κανάλια».

«Το ’89 ήμουν 13 ετών», του είπε ο κ. Παππάς, ενώ ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του αποκρίθηκε: «Η ‘δρακογενιά’ έχει συνέχεια…», δανειζόμενος τον όρο από ένα πρόσφατο ποίημα του πατέρα του υπουργού Επικρατείας, του Στ. Παππά, ο οποίος είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Παππάς πάντως δήλωσε υπερήφανος για την παράταξή του αν και παραδέχθηκε, ότι «έχει κάνει και λάθη», όπως η παραχώρηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων το 1989.

Λάμπρος Σταυρόπουλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ