Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νέες βρετανικές δυνάμεις στην Κύπρο για τα αμαρτωλά «αμπελοπούλια»

Νέες βρετανικές δυνάμεις στην Κύπρο για τα αμαρτωλά «αμπελοπούλια»

Με το πρόβλημα να γίνεται «όλο και χειρότερο», η Βρετανία ενισχύει την αστυνομική της δύναμη στην Κύπρο για την προστασία εκατομμυρίων αποδημητικών πτηνών που θανατώνονται με παράνομες ξόβεργες και δίχτυα.

Με το πρόβλημα να γίνεται «όλο και χειρότερο», η Βρετανία ενισχύει την αστυνομική της δύναμη στην Κύπρο για την προστασία εκατομμυρίων αποδημητικών πτηνών που θανατώνονται με παράνομες ξόβεργες και δίχτυα.

Μόνο στην περιοχή της βρετανικής βάσης στη Δεκέλεια, περίπου 900.000 μικρά πτηνά θανατώθηκαν σε διάστημα ενός χρόνου, αναφέρει το BBC.

Η δύναμη που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυξάνεται τώρα από τα έξι στα έντεκα άτομα.

Η παράνομη θανάτωση πτηνών τιμωρείται θεωρητικά με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τα 17.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης μέχρι τρία έτη. Στην πράξη, το πρόστιμο δεν ξεπερνά συνήθως τα 400 ευρώ και ελάχιστοι έχουν μπει στη φυλακή, μεταδίδει ο απεσταλμένος του βρετανικού δικτύου.

Διαβάστε επίσης:

Η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη εδώ και χρόνια και οι προσπάθειες της βρετανικής βάσης, της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας και των ακτιβιστών συναντούν εχθρικές αντιδράσεις.

«Υπήρξαν περιπτώσεις που επιτέθηκαν σε αξιωματικούς, τους απείλησαν με όπλα και εμβόλισαν τα οχήματά τους» λέει ο υπαξιωματικός της βρετανικής βάσης Άντι Αδάμου.

Στη διάρκεια της ευαίσθητης μεταναστευτικής περιόδους, τσίχλες, κοκκινολαίμηδες, αηδόνια, μελισσοφάγοι και άλλα πτηνά πιάνονται με ξόβεργες (βέργες καλυμμένες με κόλλα) και μεγάλα δίχτυα που απλώνονται στο ύπαιθρο.

Συσκευές MP3 που παίζουν συνέχεια καλέσματα πουλιών δελεάζουν τα ανυποψίαστα θύματα να πλησιάσουν.

Τα περισσότερα πουλιά σερβίρονται ξιδάτα ή βραστά σε σπίτια και εστιατόρια, όπου τα λεγόμενα «αμπελοπούλια» πωλούνται 60 με 80 ευρώ ανά δωδεκάδα.

Όπως είχε εκτιμήσει πέρυσι ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, το φθινόπωρο του 2014 πρέπει να σκοτώθηκαν στην Κύπρο περισσότερα από δύο εκατομμύρια πτηνά, όπως τσίχλες, κοκκινολαίμηδες και αηδόνια.

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, σύμφωνα με την οποία η παράνομη αγορά παγιδευμένων πτηνών αποφέρει παράνομα κέρδη 15 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τεστ DNA που αναγνωρίζει τα προστατευόμενα πτηνά ακόμα και μαγειρεμένα.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπουδαία κίνηση από τον Ντιέγκο Κόστα που βοηθά τις πλημμυροπαθείς οικογένειες στην Βραζιλία

Ο διεθνής επιθετικός της Γκρέμιο, Ντιέγκο Κόστα, προχωρά σε μια σπουδαία κίνηση για να βοηθήσει τις πλημμυροπαθείς οικογένειες στην Βραζιλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024