Τα funds που έχουν μέχρι σήμερα υποβάλλει στην Τράπεζα της Ελλάδος αίτηση αδειοδότησης για διαχείριση κόκκινων δανείων στη χώρα είναι έξι, επισήμανε άνωτερο τραπεζικό στέλεχος, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, τονίζοντας ότι είναι επίσης σημαντικό να προχωρήσει η νομοθεσία για την αποβολή από τις επιχειρήσεις των μην συνεργαζόμενων μετόχων.

Το ζήτημα των κόκκινων δανείων και το πλαίσιο για τη διαχείρισή τους βρέθηκαν και στο επίκεντρο της συνάντησης του κουαρτέτου σήμερα, Τρίτη, με τον διοικητή της ΤτΕ, Γ.Στουρνάρα.

Ο ίδιος παράγοντας δήλωσε ότι πρέπει παράλληλα να προχωρήσει ταχύτατα και η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων επιχειρήσεων και προς αυτήν την κατεύθυνση, η ΤτΕ συνδράμει την κυβέρνηση.

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, το τελευταίο τρίμηνο έχει καταγραφεί σημαντική μείωση, της τάξης των περίπου 350 εκατ. ευρώ, στο ύψος των «κόκκινων» δανείων.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα υπήρξε συνάντηση των εκπροσώπων των πιστωτών με τον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Γιώργο Μιχελή.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, πριν την έναρξη του σημερινού γύρου διαβουλεύσεων, διαμήνυσαν ότι εκτός της γενικής επισκόπησης του προγράμματος, θα γίνει συζήτηση και επί του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τη ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, στο πλαίσιο της τροποποίησης του «νόμου Δένδια». Ο συγκεκριμένος νόμος αφορούσε τις ρυθμίσεις οφειλών των επιχειρήσεων, συγκεκριμένου τζίρου, σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Τα ίδια στελέχη ανέφεραν ότι η τροποποίηση θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως τζίρου και μεγέθους. Δεν διευκρίνισαν ωστόσο, αν η αναμόρφωση θα αφορά και «κούρεμα» στο κεφάλαιο του δανείου, εκτός από τις προσαυξήσεις και τους τόκους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ