Οι διαβουλεύσεις στην Ισπανία συνεχίζονται με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Ραχόι του Λαϊκού Κόμματος, ο μόνος που κατάφερε να αυξήσει ποσοστά και έδρες στις εκλογές του Ιουνίου, ψάχνει ακόμα τρόπο να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία.

Από την αρχή ήταν γνωστό ότι «κλειδί» στην όλη προσπάθεια θα ήταν οι 85 έδρες του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), το οποίο αν και καταποντίστηκε στις εκλογές, κατάφερε να μείνει δεύτερο.

Επί συνόλου 350 εδρών, ο Ραχόι έχει 137 και με κάποιο τρόπο έχει εξασφαλίσει την ανοχή των Ciudadanos με τις 32 έδρες.

Οι τελευταίοι έκαναν ήδη μια πρώτη συμφωνία μαζί του σε επίπεδο Βουλής: ψήφισαν την υποψήφια του Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία και έλαβαν ως αντάλλαγμα την θέση του πρώτου αντιπροέδρου.

Θεωρητικά ο Ραχόι θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως 170 έδρες υπέρ του. Είναι η σχετική πλειοψηφία στη Βουλή, χωρίς όμως και αυτό το νούμερο να είναι απόλυτα σίγουρο μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας.

Σημειώνεται ότι αν ο Ραχόι καταψηφιστεί, η χώρα με μαθηματική βεβαιότητα θα πάει σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση, την οποία όλοι ξορκίζουν.

Επισήμως οι Σοσιαλιστές δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να βοηθήσουν με κανέναν τρόπο τον σχηματισμό κυβέρνησης Ραχόι. Η βοήθεια στη συγκεκριμένη περίπτωση συνίσταται στην αποχή κατά την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο ίδιος ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός επανέρχεται από την Τρίτη σε νέο γύρο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αυτή τη φορά θα προτείνει ένα πακέτο 125 σημείων (θεσμικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές) με στόχο να σαγηνεύσει τους Σοσιαλιστές του Σάντσεθ και να παγιώσει τη στήριξη που σε μεγάλο βαθμό έχει εξασφαλίσει από τους Ciudadanos του Άλμπερτ Ριβέρα.

Όμως στις τάξεις των Σοσιαλιστών (PSOE) τα διλήμματα είναι πολλά. Πώς μπορούν να αντικρίσουν το εκλογικό τους σώμα (που τους κράτησε στη δεύτερη θέση) στηρίζοντας εμμέσως τον πρωθυπουργό που υποτίθεται ότι πρέπει να διώξουν;

Η ηγεσία του κόμματος (και οι περιφερειακοί βαρόνοι) έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να τον στηρίξουν. Ωστόσο, έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν ότι η βάση θέλει να τελειώνει η ακυβερνησία. Σημειώνεται ότι η χώρα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση από τον Δεκέμβριο του 2015.

Από κοντά και ο ιστορικός ηγέτης του PSOE Φελίπε Γκονθάλεθ (πρωθυπουργός για 14 χρόνια), ο οποίος δεν μασάει τα λόγια του: ο Ραχόι δεν το αξίζει, αλλά πρέπει να κυβερνήσει. Οι Σοσιαλιστές πρέπει να μείνουν στην Αντιπολίτευση και να ψάξουν να βρουν τρόπο (κυρίως πολιτική), για να πάψουν να είναι δεύτεροι.

Υπάρχει όμως και μια ακόμα τάση στις τάξεις των Σοσιαλιστών -μειοψηφική για την ώρα- που θέλει κυβέρνηση της κεντροαριστεράς μαζί με τους Podemos, που επίσης απογοητεύτηκαν από το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου.

Η Φρανσίνα Αρμενγκόλ, πρόεδρος των Βαλεαρίδων Νήσων είναι από τους Σοσιαλιστές και κυβερνά τις Νήσους μαζί τους Podemos και μικρότερα εθνικιστικά κόμματα. Για την ίδια δεν θα ήταν αδύνατο να γίνει κάτι ανάλογο και σε εθνικό επίπεδο.

Αλλά και στη Μαδρίτη, η δήμαρχος Μανουέλα Καρμένα, η οποία είναι ανεξάρτητη αλλά εξελέγη με το συνδυασμό που στήριξαν οι Podemos, κυβερνά την πρωτεύουσα με τη στήριξη του PSOE.

Σε εθνικό βέβαια επίπεδο τα πράγματα δεν είναι το ίδιο απλά. Ο τέως ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα δεν διστάζει να χαρακτηρίσει ένα τέτοιο σχήμα ως «κυβέρνηση Φρανκενστάιν», σημειώνοντας με έμφαση τις τεράστιες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ PSOE και Podemos σε σειρά κρίσιμων θεμάτων, όπως η υπόθεση της Καταλονίας.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε κυβέρνηση με αυτούς που θέλουν να διαλύσουν την Ισπανία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Και μπορεί να είναι απλά ένας πρώην ηγέτης του κόμματος, που λέει τη γνώμη του, όμως αυτή η γνώμη δεν είναι μειοψηφική.

Κοινή είναι η πεποίθηση στη βάση, αλλά και στην κορυφή του PSOE, ότι με τους Podemos δεν υπάρχει δυνατότητα συνεννόησης. Επιπλέον, στο πρόσφατο παρελθόν ειπώθηκαν βαριές κουβέντες από πλευράς Ιγκλέσιας που δύσκολα ξεχνιούνται.

Αλλά ακόμα και αν κατάφερναν τα δύο κόμματα να συνεργαστούν, θα ήταν κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία θα ήταν σχεδόν αδύνατον να προωθήσει ευρύτερες συνταγματικές αλλαγές. Μεταξύ άλλων, θα σκόνταφτε στη Γερουσία την οποία ελέγχει πλήρως το κόμμα του Ραχόι.

Για την ώρα, τα φώτα της δημοσιότητας κινούνται γύρω από το νέο γύρο επαφών του Μαριάνο Ραχόι με τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ και τους Ciudadanos του Άλμπερτ Ριβέρα.

Από την πορεία των επαφών του θα φανεί αν τελικά θα φτάσει μέχρι τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψηφοφορία. Ακόμα και ο ίδιος έχει αμφιβολίες.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ