Η απόφαση για έξοδο της Βρετανίας για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιπτώσεις στην έρευνα και απειλεί την θέση της χώρας στον παγκόσμιο επιστημονικό χάρτη, προειδοποιούν επτά επιστημονικές ακαδημίες.

Με κοινή επιστολή τους, οι ακαδημίες ζητούν από την κυβέρνηση «θαρραλέες δεσμεύσεις» ώστε η επιστήμη να τεθεί ως προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Ζητούν επίσης εγγυήσεις για την παραμονή ευρωπαίων επιστημόνων στη Βρετανία μετά το Brexit.

Την επιστολή υπογράφει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας σερ Βενκατράμαν Ραμακρίσναν, ο οποίος είχε προειδοποιήσει προ ημερών για διαρροή επιστημόνων.

Την επιστολή υπογράφουν επίσης οι πρόεδροι της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικής, της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών, της Βρετανικής Ακαδημίας, της Βασιλικής Εταιρείας του Εδιμβούργου, της Βασιλικής Ιρλανδικής Ακαδημίας και της Λόγιας Εταιρείας της Ουαλίας.

«Η εξαίρετη βάση του Ηνωμένου Βασιλείου στην έρευνα και την καινοτομία έχει κεντρική σημασία για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ευημερία μας» γράφουν.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτελεί πρόκληση για τη διατήρηση αυτής της αριστείας. Η τρέχουσα αβεβαιότητα έχει άμεσες επιπτώσεις και εγείρει πολλά ερωτήματα».

Οι συντάκτες της επιστολής επισημαίνουν ότι η ελευθερία μετακίνησης ερευνητών και φοιτητών όχι μόνο δεν πρέπει να περιοριστεί αλλά αντίθετα να ενισχυθεί.

«Πιστεύουμε ότι έχει ζωτική σημασία να λάβουν διαβεβαιώσεις οι ερευνητές και το προσωπικό από άλλες χώρες της ΕΕ ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται εδώ».

Τα βρετανικά πανεπιστήμια, επισημαίνει το BBC, λαμβάνουν περίπου 1 δισ. ευρώ το χρόνο από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η ελεύθερη μετακίνηση προσώπων αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη αξιοποίηση των πόρων αυτών.

Οι ακαδημίες ζητούν τώρα «επείγουσες συζητήσεις» για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ