Την ανάγκη να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018 από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2% αναμένεται να θίξει σήμερα στο Eurogroup o υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς πιέζει πλέον ο χρόνος για να συντάξει η Ελλάδα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμά της για την περίοδο 2016-2020.

Κανονικά το Μεσοπρόθεσμο έπρεπε να έχει κατατεθεί από τα τέλη Ιουνίου, αλλά τώρα αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν να καθυστερήσει έως τον Αύγουστο.

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, αυτή δεν θα είναι πάντως η μόνη καθυστέρηση καθώς η κυβέρνηση έχει μείνει πίσω σε μία σειρά από μνημονιακές δεσμεύσεις, που συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Κάτι για το οποίο αναμένεται να δεχθεί κριτική στο σημερινό Eurogroup.
Ετσι, παρότι η Ελλάδα δεν θα κυριαρχήσει στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αφού υπάρχουν άλλα θέματα αιχμής, όπως η επιβολή κυρώσεων για τα υπερβολικά ελλείμματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αλλά και οι επιπτώσεις του Brexit, θεωρείται βέβαιο ότι τα ελληνικά θέματα δεν θα λείψουν από το τραπέζι.
Η ελληνική πλευρά θέλει να ασκήσει πίεση για να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς θεωρεί ότι η διατήρηση του 3,5% του ΑΕΠ για μεγάλη περίοδο λειτουργεί αντιαναπτυξιακά και είναι κοινωνικά δυσβάστακτη.

Υπέρ των επιχειρημάτων αυτών έχει τοποθετηθεί δημοσίως και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, επικαλούμενος μάλιστα μελέτη της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με την οποία το αναπτυξιακό αποτέλεσμα από μια μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, σε συνδυασμό με την εφαρμογή μιας αποφασιστικής πολιτικής μεταρρυθμίσεων μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση του χρέους και να αποφευχθεί έτσι η εφαρμογή εξοντωτικής λιτότητας.

Η πρόταση αυτή ωστόσο έχει αντιμετωπιστεί με επιφύλαξη από κοινοτικούς αξιωματούχους, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ υποστηρίζει ότι κανονικά το 3,5% του ΑΕΠ θα έπρεπε να εφαρμοστεί για μια δεκαετία. Ο ίδιος ο Ντεϊσελμπλούμ ωστόσο άφησε και ένα παράθυρο ανοιχτό για να επανεξεταστεί το θέμα το 2018.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει ήδη την ενόχλησή της για το γεγονός ότι η κυβέρνηση καθυστερεί την εφαρμογή των 16 προαπαιτουμένων για τα 2,8 δισ. ευρώ. Η υποδόση αυτή είναι μεν προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο, αλλά οι προθεσμίες για τα προαπαιτούμενα ήδη υπολογίζονται και κάποιες έχουν παρέλθει άπρακτες, όπως π.χ. η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου.

Σε εκκρεμότητα είναι επίσης πέντε δράσεις για ενεργειακά θέματα και ανάλογος αριθμός για θέματα ιδιωτικοποιήσεων, με κορυφαίο το ίδιο το Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, για το οποίο εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών όπως μεταδίδουν πηγές στις Βρυξέλλες.

Πάντως, από το τεχνικό Μνημόνιο, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα έγινε σαφές ότι όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις θα περάσουν σε αυτό, έστω κι αν αυτό δεν μεταφράζεται αυτομάτως σε ιδιωτικοποίησή τους. Επίσης, στις εκκρεμότητες περιλαμβάνονται θέματα σχετικά με την προώθηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Ειρήνη Χρυσολωρά

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ