Η Βρετανία δεν θα πρέπει να εγγυηθεί το δικαίωμα παραμονής στη χώρα ατόμων που προέρχονται από κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, εκτός και εάν λάβει αντίστοιχου τύπου εγγυήσεις από τα κράτη – μέλη, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης της Βρετανίας.

«Υπάρχει η πρόταση ότι η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί πλήρως στους ευρωπαίους πολίτες που ζουν στη Βρετανία το δικαίωμα να παραμείνουν» δήλωσε ο Τζέιμς Μπροκενσάιρ μιλώντας στο Κοινοβούλιο.

«Αυτό θα ήταν ανόητο, χωρίς παράλληλη εγγύηση από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τους βρετανούς πολίτες που ζουν στις χώρες τους» τόνισε. Είπε, μάλιστα, ότι εάν η Βρετανία δεν λάβει τέτοιες εγγυήσεις, αυτό θα ενθάρρυνε περισσότερους ευρωπαίους πολίτες να έρθουν στη Βρετανία.

Ο Μπροκενσάιρ είπε ότι οι πολίτες της ΕΕ θα εξακολουθήσουν να είναι ευπρόσδεκτοι στη Βρετανία και έκανε λόγο για «τεράστια συνεισφορά» στη ζωή της Βρετανίας.

Σημείωσε ότι δεν θα αλλάξει κάτι άμεσα, αλλά παρέπεμψε στις δηλώσεις Κάμερον ότι οι αποφάσεις για τη μακροπρόθεσμη παραμονή των ευρωπαίων πολιτών στην Βρετανία θα ληφθούν από τον νέο πρωθυπουργό.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Εντ Μίλιμπαντ, πρώην ηγέτη των Εργατικών, ο οποίος είπε ότι «καμία κυβέρνηση που έχει σώας τας φρένας ή είναι δίκαιη» θα σκεφτόταν να πει στους ευρωπαίους πολίτες που ζουν στην Βρετανία ότι θα έπρεπε να φύγουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, Κυριακή, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι είπε: «Ως μέρος της διαπραγμάτευσης πρέπει να εξετάσουμε το θέμα των ανθρώπων που βρίσκονται στη Βρετανία από την ΕΕ και θέλω να εξασφαλίσω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα όχι μόνο να εγγυηθούμε μία θέση για αυτούς τους ανθρώπους, αλλά να εγγυηθούμε και τη θέση των βρετανών πολιτών που ζουν σε άλλα κράτη-μέλη, σε άλλες χώρες στην Ευρώπη και ζουν εκεί».

Και συνέχισε: «Κανείς δεν μένει οπουδήποτε για πάντα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να υπάρξει μια διαπραγμάτευση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα των ανθρώπων που μένουν ήδη εδώ και που έχουν φτιάξει μια ζωή εδώ και των Βρετανών που έχουν φτιάξει μια ζωή σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι δηλώσεις της Μέι προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις τόσο της αντιπολίτευσης, όσο και βουλευτών των Τόρις.

Ο σκιώδης υπουργός Εσωτερικών Άντι Μπέρναμ κατηγόρησε την Μέι ότι δημιουργεί «ανασφάλεια» σε 3 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες που ζουν στην Βρετανία.

Νωρίτερα, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ πρότεινε διπλή υπηκοότητα για τους Βρετανούς που ζουν στην ΕΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ