Μπορεί η κυβέρνηση της Σκωτίας να προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει ανοικτή την πόρτα της ΕΕ, ωστόσο, στις Βρυξέλλες χειρίζονται το θέμα με ιδιαίτερη προσοχή.

Μετά τη Σύνοδο των «27», ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εμφανίστηκε προσεκτικός στο ζήτημα της Σκωτίας, λέγοντας ότι το Εδιμβούργο κέρδισε το δικαίωμα να ακουστεί, αλλά η Κομισιόν δεν ανακατεύεται στα εσωτερικά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Για το ίδιο ζήτημα ρωτήθηκε και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας.

Το θέμα της Σκωτίας, όπως είναι άλλωστε αναμενόμενο, απασχολεί και την Ισπανία, λόγω των κινήσεων της Καταλονίας.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ξεκαθάρισε ότι η Σκωτία δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα να διαπραγματευθεί είσοδο στην ΕΕ. «Αν φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο, φεύγει και η Σκωτία» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο Ντέιβιντ Κάμερον έλεγε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι είναι αποφασιστικής σημασίας να διατηρηθεί η ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ίδια η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας βρίσκεται στις Βρυξέλλες για σειρά επαφών με τους ευρωπάϊκούς θεσμούς. Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ