Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ δεν ψηφίζει, ωστόσο, όλες οι κυβερνήσεις ασκούν την εξουσία στο όνομά της. Επίσης, αποφεύγει πολιτικές αναφορές ή παρεμβάσεις.

Κάποιοι, όμως, μπήκαν στον πειρασμό να μαντέψουν αν η ίδια είναι υπέρ ή κατά της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Ο βασιλικός βιογράφος Ρόμπερτ Λέισι έγραψε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα The Daily Beast στο οποίο ισχυρίζεται ότι η βασίλισσα σε προσωπικές της συνομιλίες με καλεσμένους στα ανάκτορα ζητά «τρεις σοβαρούς λόγους για τους οποίους πρέπει η χώρα να είναι στην ΕΕ».

Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση των Ανακτόρων. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Μπάκιγχαμ δήλωσε: «Η Βασίλισσα δεν αναμειγνύεται σε πολιτικά ζητήματα και δρα πάντα υπό τις οδηγίες της κυβέρνησης».

Ο Λέισι επανήλθε λέγοντας ότι η Μεγαλειότατη δεν εκφράζει ευρωσκεπτικισμό, απλά έχει την περιέργεια του να γίνει συζήτηση για το θέμα της παραμονής ή όχι της χώρας στην Ένωση.

Στα 64 και πλέον χρόνια που βρίσκεται στον θρόνο, η Ελισάβετ Β’ έχει ασκήσει με υποδειγματικό τρόπο τα καθήκοντά της και ουδέποτε «μπήκε σε χωράφια» που δεν ήταν της αρμοδιότητάς της.

Ακόμα και οι περίφημες εβδομαδιαίες συναντήσεις της με τον εκάστοτε πρωθυπουργό είναι απόλυτα ιδιωτικές και όποιος έχει ισχυριστεί ότι γνωρίζει κάτι από όσα λέγονται, απλά δεν λέει την αλήθεια.

Όμως κάθε κανόνας έχει την εξαίρεσή του: το 2014 όταν γινόταν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, η Ελισάβετ σε μια δημόσια εμφάνιση είχε επισημάνει την ανάγκη οι ψηφοφόροι να «σκεφτούν προσεκτικά» προτού προσέλθουν στην κάλπη.

Κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια αν αυτή η προσεκτικά διατυπωμένη παρατήρηση επηρέασε το αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι το 55,3% ψήφισε παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο, έναντι 44,7% που επέλεξε την ανεξαρτησία.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ