Διάλογο διάρκειας έξι ως οκτώ μηνών στην κοινωνία για τις ριζικές αλλαγές στο Σύνταγμα σκοπεύει να ανοίξει η κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση. Φιλοδοξία του υπουργείου Εσωτερικών είναι τα ζητήματα που θα ανακύψουν από τον δημόσιο διάλογο να τεθούν σε ψηφοφορία σε ένα τρόπον τινά «ηλεκτρονικό δημοψήφισμα» με συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Αποκορύφωμα του δημόσιου διαλόγου ενδέχεται να είναι το δημοψήφισμα ως προς την Συνταγματική Αναθεώρηση, κάτι που άφησε σήμερα, Τρίτη, ανοικτό η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Οι κυβερνητικές προτάσεις επί των συνταγματικών αλλαγών θα παρουσιασθούν από τον πρωθυπουργό στις 24 Ιουλίου, όπως αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε επιστολή του προς τους αρχηγούς των κομμάτων για την έναρξη του διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, περιγράφει τη διαδικασία διαλόγου σε δύο στάδια:

  1. Δημόσια διαβούλευση για το νέο Σύνταγμα με επώνυμη κατάθεση απόψεων σε καθεστώς ισηγορίας.
  2. Επεξεργασία των αποτελεσμάτων από ομάδα επιστημόνων (νομικών συνταγματολόγων, κ.ά.), η οποία ενδεχομένως θα συγκροτηθεί με κλήρωση. Το έργο της ομάδας αυτής θα είναι η ομαδοποίηση και κωδικοποίηση των ζητημάτων, τα οποία στη συνέχεια θα τεθούν σε ηλεκτρονικό δημοψήφισμα συμβουλευτικού χαρακτήρα, με πρόβλεψη για συμμετοχή σε αυτό και όσων πολιτών δεν έχουν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά μέσα.

Στο πλαίσιο του διαλόγου, το υπουργείο Εσωτερικών σκοπεύει να ανοίξει πλατφόρμα, όπου θα συγκεντρώνονται οι θέσεις των συμμετεχόντων στη διαβούλευση και θα περιλαμβάνει το σύνολο των προκρινόμενων ζητημάτων, που θα προκύψουν από το δημοψήφισμα.

Νένα Σώκου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ