Ο ηλικιωμένος χειρούργος που επινόησε την ομώνυμη «λαβή Χάιμλιχ» εφάρμοσε την τεχνική για να σώσει μια γυναίκα που πνιγόταν από κομμάτι κρέας στο γηροκομείο όπου μένουν και οι δύο.

Ο Δρ Χένρι Χάιμλιχ βρισκόταν στην τραπεζαρία του οίκου ευγηρίας Dupree House στο Σινσινάτι όταν παρατήρησε ότι η ηλικιωμένη κυρία που καθόταν δίπλα του έδειχνε να πνίγεται.

Ο συνταξιούχος καρδιοχειρούργος, σήμερα 96 ετών, έσωσε την 87χρονη βοηθώντας τη να σηκωθεί και εφαρμόζοντας στη συνέχεια τη λαβή Χάιμλιχ.

Ο χειρισμός εφαρμόζεται από κάποιον που στέκεται πίσω από τον ασθενή και τον σφίγγει απότομα και με τα δύο χέρια ακριβώς πάνω από τον αφαλό. Αυτό πιέζει το διάφραγμα και τους πνεύμονες με την ελπίδα ότι το ξένο αντικείμενο θα βγει από τον φάρυγγα.

«Μόλις έκανα τη λαβή, ένα κομμάτι κρέας με κόκαλο πετάχτηκε από το στόμα της» είπε ο ίδιος στην εφημερίδα The Cincinnati Enquirer.

«Είναι σίγουρο ότι θα είχα πεθάνει επιτόπου» δήλωσε η Πάτι Ράις, το παρ΄ολίγον θύμα.

Ο Χάιμλιχ υποστήριξε στο BBC ότι μέχρι σήμερα δεν είχε τύχει να εφαρμόσει τη λαβή του σε πραγματικές συνθήκες. Ωστόσο το Associated Press επισημαίνει ότι ο διάσημος γιατρός, ο οποίος επινόησε το χειρισμό το 1974, είχε δηλώσει το 2003, επίσης στο BBC, ότι είχε εφαρμόσει τη λαβή σε ασθενή τρία χρόνια νωρίτερα.

Οι απόψεις του Χάιμλιχ σχετικά με το πότε και πώς πρέπει να εφαρμόζεται η λαβή τον έφεραν σε σύγκρουση με κάποιους συναδέλφους του. Για παράδειγμα, ο Χάιμλιχ υποστήριζε ότι το χτύπημα στην πλάτη είναι επικίνδυνο, καθώς μπορεί να κάνει το ξένο σώμα να σφηνώσει πιο βαθιά.

Σήμερα, τα περισσότερα πρωτόκολλα περιλαμβάνουν μια σειρά από βήματα: πρώτα ενθαρρύνουμε τον ασθενή να βήξει, μετά τον χτυπάμε δυνατά στην πλάτη και, αν αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα, εφαρμόζουμε τη λαβή Χάιμλιχ. Για την περίπτωση πνιγμονής σε παιδιά, οι συστάσεις τροποποιούνται.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ