Η Μέκκα δεν θα έχει φέτος ιρανούς προσκυνητές κατά το ετήσιο μουσουλμανικό προσκύνημα στον ιερότερο χώρο του Ισλάμ, καθώς Σαουδική Αραβία και Ιράν δεν κατέληξαν στην απαραίτητη συμφωνία πλαίσιο.

Η Τεχεράνη και το Ριάντ ανταλλάσσουν κατηγορίες, οι οποίες προστίθενται -μέσα στο κάδρο του περυσινού μακελειού με το ποδοπάτημα- στην ευρύτερη σύγκρουση των δύο ισχυρότερων πόλων στην περιοχή.

Η σύγκρουση της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας, όπου βρίσκεται η Μέκκα, με το σιιτικό Ιράν δηλτηρίασε το κλίμα στις συνομιλίες του Ριάντ με τον Ιρανικό Οργανισμό Προσκυνήματος, καθιστώντας αδύνατο να υπογράψουν οι δύο πλευρές μνημόνιο συνεννόησης για το φετινό προσκύνημα.

«Εξαιτίας του σαμποτάζ από την σαουδαραβική κυβέρνηση, ανακοινώνεται ότι έχει στερηθεί στους ιρανούς προσκυνητές το προνόμιο να παραστούν στο φετινό προσκύνημα, με την ευθύνη να βρίσκεται στην πλευρά της Σαουδικής Αραβίας» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο ιρανικός οργανισμός».

Το Ριάντ από την πλευρά του απέρριψε την ευθύνη, την οποία κατευθύνει στην ιρανική πλευρά. «Η Σαουδική Αραβία δεν εμποδίζει κανέναν να ασκήσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα, το Ιράν αρνήθηκε να υπογράψει το μνημόνιο συνεννόησης και ουσιαστικά αυτό που ζητούσε ήταν το δικαίωμα να διοργανώσει διαδηλώσεις και να έχει άλλα προνόμια που θα προκαλούσαν χάος στο προσκύνημα» ανέφερε ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντέλ αλ Τζουμπέιρ.

Το περυσινό μακελειό έχει γίνει άλλο ένα πρόβλημα που προστέθηκε στη σύγκρουση των δύο χωρών και η Σαουδική Αραβία ακόμη δεν έχει δημοσιεύσει τελική αναφορά για το τι συνέβη όταν, οκτώ μήνες πριν, τουλάχιστον 700 προσκυνητές είχαν ποδοπατηθεί.

Οι Ιρανοί είχαν αμφισβήτησει τον επίσημο απολογισμό, υποστηρίζοντας πως ο πραγματικός αριθμός ήταν πολύ υψηλότερος. Στο παρελθόν, το προσκύνημα στη Μέκκα έχει γίνει κι άλλες φορές πεδίο στο οποίο περνά η διαμάχη των δύο πλευρών (η κάθε μία από τις οποίες παρουσιάζεται ως «θεματοφυλάκας» των δύο μεγάλων κλάδων του Ισλάμ), με το Ιράν να μποϊκοτάρει για τρία χρόνια κατά τη δεκαετία του ’80 το ταξίδι στη Μέκκα έπειτα από αιματηρή καταστολή διαδηλώσεων στην ίδια την πόλη το 1987, στις οποίες είχαν πάρει μέρος και αρκετοί ιρανοί προσκυνητές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ