Ο Μπαράκ Ομπάμα έφτασε στην Ιαπωνία για τη Σύνοδο Κορυφής της G7 που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στην πόλη Ίσε-Σίμα με την τρομοκρατία και το Προσφυγικό στο τραπέζι πέραν των αμιγώς οικονομικών θεμάτων.

Μετά τη σύνοδο ο Ομπάμα θα μεταβεί στην Χιροσίμα -στην πρώτη επίσκεψη εν ενεργεία Αμερικανού προέδρου στην πόλη έγινε τον Αύγουστο του 1945 στόχος της πρώτης ατομικής βόμβας στον κόσμο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί το βράδυ της Τετάρτης με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε. Ο τελευταίος θα έχει επίσης επαφές με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, η χώρα του οποίου προκαλεί την ανησυχία των υπολοίπων ηγετών της G7 καθώς πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την παραμονή της ή μη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αναμένονται το πρωί της Πέμπτης στην Ιαπωνία.

Εκτός των καθαρά οικονομικών θεμάτων -την αναιμική ανάπτυξη, τη δημοσιονομική πολιτική και τις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις- οι ηγέτες της G7 αναμένεται ότι θα υιοθετήσουν ένα «σχέδιο δράσης» κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η γαλλική αντιπροσωπεία πρόσθεσε επίσης μία συνάντηση την Πέμπτη με αντικείμενο «τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς απέναντι στις τρομοκρατικές επιθέσεις» με αφορμή τις καταστροφές των θησαυρών του Τιμπουκτού στο Μαλί, του μουσείου της Μοσούλης στο Ιράκ και των ναών της Παλμύρας στη Συρία. Μετά τη λήξη αυτής της συνάντησης ο Φρανσουά Ολάντ θα προβεί σε ανακοινώσεις.

Το θέμα της «μετανάστευσης και των προσφύγων» μπήκε στην ημερήσια διάταξη με πρωτοβουλία της Γερμανίας, σύμφωνα με γερμανική κυβερνητική πηγή. «Το ζήτημα δεν είναι να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις αλλά να επιβεβαιώσει η G7 ότι αυτά τα θέματα, η μετανάστευση και το προσφυγικό, δεν μπορούν να επιλυθούν από μία μόνη χώρα» ανέφερε η ίδια πηγή.

Την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G7 αναγνώρισαν ότι «οι μεταναστεύσεις είναι ένα βίαιο φαινόμενο, σε πλήρη ανάπτυξη, που θα διαρκέσει […] και απαιτεί παγκόσμια ανταπόκριση» όπως δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Πιερ Κάρλο Πάντοαν. Στο θέμα ενδέχεται να αναφερθούν στη σύνοδο της Ίσε-Σίμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό