Τα ιατρικά λάθη, μετά την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο, αποτελούν την συχνότερη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, σύμφωνα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal. Οι ερευνητές, μάλιστα, εκτιμούν ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, ενώ στις αναπτυσσόμενες το πρόβλημα των θανατηφόρων ιατρικών λαθών είναι ακόμη χειρότερο.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Τζον Χόπκινς» της Βαλτιμόρης, με επικεφαλής τον καθηγητή Χειρουργικής Μάρτιν Μάκαρι, ανέλυσαν στοιχεία από τα αμερικανικά νοσοκομεία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε χρόνο στις ΗΠΑ τουλάχιστον 250.000 θάνατοι (σχεδόν το 10% των συνολικών θανάτων σε ένα έτος) οφείλονται σε κάποιου είδους ιατρικά σφάλματα.

Στην πρώτη θέση, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, βρίσκονται οι θάνατοι από καρδιακά αίτια (περίπου 615.000 ετησίως) και ακολουθούν οι θάνατοι από καρκίνο (περίπου 592.000). Στην τέταρτη θέση -μετά τα ιατρικά λάθη- είναι οι θάνατοι από χρόνιες πνευμονοπάθειες (147.000) και στην πέμπτη τα ατυχήματα (133.000).

Τα θανατηφόρα ιατρικά λάθη περιλαμβάνουν τη λανθασμένη διάγνωση ασθένειας, την χορήγηση φαρμάκων στα οποία ήταν αλλεργικοί οι ασθενείς, τους θανάτους από λοιμώξεις που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, τα σφάλματα στις χειρουργικές επεμβάσεις κ.α.

Μέχρι σήμερα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ακόμη και τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ δεν διαθέτουν κάποιον αξιόπιστο μηχανισμό για να καταγράφουν τους θανάτους από ιατρικά λάθη. Έτσι, ο αριθμός των 250.000 θανάτων, ετησίως, βασίζεται σε στατιστική εκτίμηση, που μπορεί να διαφέρει από τον πραγματικό.

Σημειώνουν δε ότι κατά πάσα πιθανότητα οι θάνατοι από ιατρικά λάθη είναι ακόμη περισσότεροι, καθώς περιλαμβάνουν μόνο όσους συμβαίνουν στα νοσοκομεία, και όχι ιατρικά λάθη που συμβαίνουν εκτός νοσοκομείων.

Οι επιστήμονες ζητούν να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και συστηματική καταγραφή των ιατρικών λαθών, ώστε να επικρατήσει μια άλλη κουλτούρα, που θα διευκολύνει τους γιατρούς να μαθαίνουν από τα λάθη τους.

Παραδέχονται ωστόσο ότι δεν είναι ρεαλιστικό να εξαλειφθούν τα ανθρώπινα λάθη στην Ιατρική, αλλά μπορούν να βελτιωθούν τα ιατρικά πρωτόκολλα και οι νοοτροπίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των σφαλμάτων.

Τέλος, η μελέτη αναγνωρίζει ότι βασικό εμπόδιο για μεγαλύτερη διαφάνεια αποτελεί ο φόβος των γιατρών και των νοσοκομείων ότι, αν παραδεχθούν το λάθος τους, τότε θα συρθούν στα δικαστήρια από τους συγγενείς των θανόντων.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ