Η δομή της γυναικείας λεκάνης (ή επιστημονικά πυέλου), προσαρμόζεται στις ανάγκες τις γυναίκας με την πάροδο του χρόνου. Στην αρχή σταδιακά διευρύνεται για να αντεπεξέλθει στον τοκετό και στη συνέχεια συρρικνώνεται, υποστηρίζουν Ελβετοί ερευνητές.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Proceedings of the National Academy of Sciences, η νέα αυτή επιστημονική θεωρία έρχεται να ανατρέψει την μέχρι σήμερα ισχύουσα αντίληψη ότι η γυναικεία λεκάνη έχει προκαθορισμένες διαστάσεις.

«Πολλοί επιστήμονες έχουν κατά καιρούς διατυπώσει την άποψη ότι η γυναικεία πύελος είναι προγραμματισμένη για εξελικτικούς λόγους να ανταποκριθεί στον τοκετό. Και παράλληλα πιστεύουν ότι η πυελική περιοχή στους άνδρες μπορεί να αλλάξει την αναπτυξιακή της πορεία, από την εφηβεία και έπειτα, λόγω της αύξησης των επιπέδων της τεστοστερόνης. Η μελέτη μας όμως υποστηρίζει το αντίθετο» εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Μάρσια Πονς ντε Λεόν από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης στην Ελβετία.

Σύμφωνα με την ίδια, η ανδρική πύελος φαίνεται να ακολουθεί ένα γενετικά προκαθορισμένο αναπτυξιακό μονοπάτι, ενώ αντιθέτως η γυναικεία προσαρμόζεται στις ανάγκες της ζωής, πιθανόν εις ανταπόκριση στα οιστρογόνα.

Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν αξονικές τομογραφίες σε 275 άτομα διαφόρων ηλικιών. Γενικά, διαπίστωσαν ότι στα αρχικά στάδια της ζωής του ανθρώπου η πύελος αναπτύσσεται με τον ίδιο τρόπο σε αγόρια και κορίτσια. Έπειτα, δηλαδή περίπου στην ηλικία των 10 ετών, τα δύο φύλα ακολουθούν διαφορετικές κατευθύνσεις.

Μέχρι την ηλικία των 25 ετών η οστική δομή της γυναικείας λεκάνης έχει αλλάξει έτσι ώστε να παρέχει ένα ευρύ γεννητικό κανάλι. Και όταν πια, άνδρες και γυναίκες βρίσκονται μεταξύ τα 25 και 30 έτη ζωής, τότε οι διαφορές είναι πλέον έντονες, λόγω της κορύφωσης της γυναικείας γονιμότητας.

«Όμως, στην ηλικία των 40 αρχίζουν πια τα πράγματα να αλλάζουν και πάλι. Τότε η γυναικεία πύελος αρχίζει μια πορεία σύγκλισης με την ανδρική, λόγω της σταδιακής στένωσης του γεννητικού καναλιού. Δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρο τι σημαίνουν όλα αυτά για την μέση γυναίκα, και κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί στον τοκετό μετά από κάποια ηλικία. Πάντως μια γυναίκα 40 ετών έχει ακόμα θηλυκή λεκάνη. Και αν κοιτάξεις την πύελο μιας γυναίκας 80 ετών και πάλι μπορείς να την ξεχωρίσεις απ’ αυτή του άνδρα» σχολιάζει ο Δρ Τζον ντε Λανσεϊ, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν.

Εξελικτικός συμβιβασμός

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την θεωρία του «μαιευτικού διλήμματος» η γυναικεία λεκάνη αποτελεί ουσιαστικά έναν συμβιβασμό της φύσης. Τα νεογνά του ανθρώπινου είδους έχουν μεγάλο κρανίο και μια ανοιχτή λεκάνη θα βοηθούσε περισσότερο στον τοκετό. Όμως, μια στενή λεκάνη είναι πιο αποτελεσματική για το περπάτημα και το τρέξιμο.

Έτσι, σύμφωνα με την θεωρία αυτή, οι γυναίκες τελικά καταλήγουν με μια πυελική δομή που δεν είναι απόλυτα ιδανική, ούτε για τη μια κατάσταση, ούτε για την άλλη.

Η Δρ Πονς ντε Λεόν όμως προτείνει την εκδοχή της προσαρμοζόμενης πυέλου στις διαρκώς μεταβαλλόμενες γυναικολογικές ανάγκες της γυναίκας.

Και ο χρόνος των συντελούμενων αλλαγών (κοντά στην εφηβεία και μετά όσο πλησιάζει η γυναίκα στην εμμηνόπαυση) υποδεικνύουν ότι τα οιστρογόνα καθοδηγούν την εξέλιξη της γυναικείας πυέλου.

Αλλά ο Δρ ντε Λανσεϊ δέχεται μεν την διεύρυνση της πυέλου στην εφηβεία για την προετοιμασία του σώματος σε μελλοντική κύηση, αλλά θεωρεί ότι δεν είναι ξεκάθαροι οι λόγοι που αρχίζει να στενεύει και πάλι όταν γυναίκα περάσει τα 40.

Η Δρ Πονς ντε Λεόν του απαντά ότι το μικρότερο γεννητικό κανάλι παρέχει στις γυναίκες περισσότερη σταθερότητα στην πύελο και καλύτερη υποστήριξη στα όργανα της κοιλίας και της πυελικής περιοχής.

Να σημειωθεί ότι, παλαιότερη μελέτη είχε εντοπίσει συσχετισμό ανάμεσα στις διαστάσεις της γυναικείας πυέλου και του κινδύνου διαταραχών του πυελικού εδάφους που συντελούν σε ακράτεια ούρων ή πρόπτωση οργάνων, όπως της μήτρας, της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου στον κόλπο.

Ο Δρ ντε Λανσεϊ όμως υποστηρίζει ότι από δικές του μελέτες δεν έχουν προκύψει στοιχεία ότι οι γυναίκες με πρόπτωση έχουν διαφορετικές πυελικές διαστάσεις από τις άλλες γυναίκες.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr