Με αλλαγές σε ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίες επέσεισαν την σφοδρή κριτική της Αντιπολίτευσης και των φορέων, αλλά και την καταψήφιση από τους ΑΝΕΛ του άρθρου για τις ερασιτεχνικές άδειες αλιείας, ολοκληρώθηκε και στην δεύτερη ανάγνωσή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, το σχετικό νομοθέτημα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, προέβη σε αλλαγές που αφορούν:

  • στη μείωση του ελάχιστου αριθμού μελών που προβλέπονταν για την σύσταση συνεταιρισμού από 30 σε 20 μέλη
  • στη μείωση του ελάχιστου αριθμού μελών για την σύσταση αλιευτικού συνεταιρισμού από τα 15 στα 10 μέλη και
  • στην αύξηση του ελάχιστου αριθμού μελών για την σύσταση γυναικείου συνεταιρισμού, αυξήθηκε από τρία σε πέντε μέλη
  • στη μείωση από επτά σε δύο των ιδρυτικών μελών για την σύσταση κλαδικών συνεταιρισμών,
  • στη μείωση σε έξι μήνες του περιθωρίου ενός χρόνου για την μετατροπή των κεντρικών συνεταιριστικών ενώσεων σε κλαδικές.

Επίσης, μετά την τροποποίηση, που επέφερε ο κ. Αποστόλου, η πρόβλεψη για δύο θητείες στην διοίκηση ενός συνεταιρισμού αφορά μόνον τον πρόεδρο του συνεταιρισμού.

Εξάλλου αποσύρθηκαν ρυθμίσεις φορολογικού περιεχομένου ώστε να ενταχθούν στο νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει γενικότερα φορολογικά θέματα του αγροτικού χώρου.

Παρά τις αλλαγές πάντως, η Αντιπολίτευση επέκρινε τον αρμόδιο υπουργό ότι επιχειρείται κρατική παρέμβαση στην λειτουργία των συνεταιρισμών.

Ο κ. Αποστόλου τόνισε και πάλι ότι απαιτείται απάντηση για τα 3,6 δισ. ευρώ, χρέη των συνεταιρισμών, ενός ποσού τριπλάσιου του κύκλου εργασιών τους κι απηύθυνε το ερώτημα αν θεωρούν οι βουλευτές πως αυτή η κατάσταση είναι βιώσιμη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ