Αφιερωμένο στο ιστορικό Θέατρο Μπολσόι είναι σήμερα, 28 Μαρτίου, το doodle της Google, με αφορμή τη συμπλήρωση 240 χρόνων από την ίδρυση του.

Το θέατρο-σύμβολο της Ρωσίας ιδρύθηκε το 1776 και ο θίασός του -χορευτές μπαλέτου, μουσικοί και τραγουδιστές όπερες- θεωρείται από τους σημαντικότερους παγκοσμίως.

Το θέατρο στεγάζεται στο εμβληματικό κτήριο του 19ου αιώνα που σχεδίασε ο Ιωσήφ Μποβέ και στη σκηνή του έχουν κάνει πρεμιέρα πολλά φημισμένα έργα.

Το Μπολσόι ξεκίνησε ως ιδιωτικό θέατρο του εισαγγελέα της Μόσχας πρίγκιπα Πιότρ Βασίλιεβιτς Ουρούσωφ. Στις 28 Μαρτίου 1776 η τσαρίνα Αικατερίνη Β’ παραχώρησε στον πρίγκιπα το προνόμιο να οργανώνει στη Μόσχα θεατρικές παραστάσεις κάθε είδους, για μια περίοδο δέκα χρόνων.

Το πρώτο κτήριο του θεάτρου ανεγέρθηκε στη δεξιά όχθη του ποταμού Νεγκλίνκα, επί της οδού Πετρόφκα, γι’ αυτό και το θέατρο αρχικά ονομαζόταν Πετρόφσκι, και στη συνέχεια Παλαιό Πετρόφσκι.

Η πρώτη παράσταση δόθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1780 και αποτελείτο από μια επίσημη εισαγωγή με τίτλο «Wanderers» γραμμένη από τον Αλεξάντρ Αμπλέσιμοφ και ένα μεγάλο μπαλέτο παντομίμας με τίτλο «Το σχολείο της Μαγείας», σε μουσική του Αυστριακού Γιόζεφ Στάρτσερ.

Το 1805 αποφασίστηκε η δημιουργία Διεύθυνσης Θεάτρου παρόμοια με την Διεύθυνση Αυτοκρατορικών Θεάτρων που υπήρχε στην Αγία Πετρούπολη. Η νέα αυτή Διεύθυνση ανέλαβε και το θέατρο Μπολσόι, το οποίο πήρε τον τίτλο του Αυτοκρατορικού θεάτρου.

Το φθινόπωρο του 1805 το κτήριο καταστράφηκε από πυρκαγιά. Το 1819 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για τη σχεδίαση του νέου θεάτρου, διαγωνισμό που κέρδισε ο Αντρέι Μιχαήλοφ. Όμως το σχέδιό του θεωρήθηκε πολύ δαπανηρό και ανατέθηκε η μετατροπή του στον αρχιτέκτονα Ιωσήφ Μποβέ. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1820 και τα εγκαίνια του νέου κτηρίου πραγματοποιήθηκαν στις 6 Ιανουαρίου 1825 με το μπαλέτο «Σταχτοπούτα» του Φερνάντο Σορ.

Ως Αυτοκρατορικό Θέατρο λειτούργησε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 1917. Στις 13 Μαρτίου του ίδιου έτους, το Κρατικό Θέατρο Μπολσόι άνοιξε τις πύλες του στο κοινό. Το 1919 του δόθηκε η ονομασία Ακαδημαϊκό Θέατρο, τίτλο που διατηρεί μέχρι και σήμερα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ