Με τα εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο της Ακρόπολης των τριών αριστουργημάτων από τη συλλογή των σκυθικών θησαυρών του Ερμιτάζ, από τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και τον αντιπρόεδρο της Ρωσίας Σεργκέι Πριχόντκο, άνοιξε και επίσημα στην Αθήνα το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας.

Πρόκειται για μία σκυθική φιάλη, ένα αγγείο και ένα περιδέραιο, μέρος ενός μοναδικού σκυθικού ταφικού συνόλου του 4ου αι. π.Χ., που βρέθηκε το 1830 στον βασιλικό τύμβο Kul Oba, στην Κριμαία. Τα αριστουργήματα αυτά της μεταλλοτεχνίας φιλοτεχνήθηκαν από Έλληνες αποίκους στην Κριμαία, με τους οποίους οι Σκύθες νομάδες είχαν αναπτύξει στενές εμπορικές σχέσεις.

Τα τρία αντικείμενα θα εκτίθενται στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης έως τις 2 Οκτωβρίου 2016. Σημειώνεται πως στον χώρο αυτό δεν απαιτείται εισιτήριο.

Των εγκαινίων της έκθεσης προηγήθηκε η υπογραφή Πρακτικού που πιστοποιεί την επίσημη ανταλλαγή των προγραμμάτων εκδηλώσεων του αφιερωματικού έτους. «Είναι ένα έτος που αγκαλιάζει τους δεσμούς των δύο χωρών, ενώνει την Ελλάδα και τη Ρωσία, ανοίγει προοπτικές σε όλα τα επίπεδα στα οποία μπορεί να υπάρξει διμερής συνεργασία, όπως στον πολιτισμό, την παιδεία, την ενέργεια, την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό, την τεχνολογία» τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Μπαλτάς υπογράμμισε πως η κρίση στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας τα τελευταία χρόναι «άγγιξε πολύ λίγο την Ελλάδα, λόγω των παραδοσιακών σχέσεών της με τη Ρωσία».

«Η Ελλάδα τότε αντιμετώπιζε με τον δικό της τρόπο τη Ρωσία από ό,τι συνολικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να σημαίνει βεβαίως ότι η Ελλάδα χάλασε τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από εκεί και πέρα τα πράγματα έχουν προχωρήσει. Η σχέση με τη Ρωσία εδραιώθηκε περισσότερο τα επόμενα χρόνια και θεωρούμε ότι αυτό το έτος είναι πολύ σημαντικό, γιατί επισημοποιεί μια πιο δυναμική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας σε όλα τα επίπεδα, και όχι μόνο στον πολιτισμό. Γιατί ο πολιτισμός είναι εκείνη η μακροχρόνια σχέση μνήμης και μέλλοντος ταυτόχρονα, που μπορεί να υπερβεί προσωρινές εντάσεις κρατώντας παρόλα αυτά τους λαούς ενωμένους όταν οι λαοί ξέρουν από πού προέρχονται και ποια είναι η ιστορία τους» επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλτά, το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας δεν είναι μόνο Έτος Πολιτισμού, αλλά «είναι Έτος που μπορεί να αγκαλιάσει σχεδόν όλες τις διαστάσεις των σχέσεων που μπορεί να έχει η Ελλάδα με την Ρωσία, με σταθμούς συγκεκριμένους κάθε φορά».

Ένας τέτοιος σταθμός, όπως ανέφερε ο κ. Μπαλτάς, θα είναι και η Θεσσαλονίκη, όπου η Ρωσία θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ