Ο άνθρωπος που στέγασε στα 15 του χρόνια και επί σχεδόν 12 χρόνια δεκάδες εκατομμύρια ανώνυμους χρήστες του Διαδικτύου στο 4chan, την «κοινότητα χωρίς κανόνες», προστέθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό της Google.

Προερχόμενος από «το εκκολαπτήριο των Anonymous» και λάτρης της ανωνυμίας, ο «moot», γνωστός offline ως Κρίστοφερ Πουλ, συνέδεσε το όνομά του με το «όλα επιτρέπονται online». Στο 4chan δεν υπάρχουν διαχειριστές που επιβλέπουν την τήρηση κανόνων, δεν υπάρχει υποχρέωση για εγγραφή, δεν τηρείται αρχείο των δημοσιευμάτων.

O moot παραιτήθηκε και πούλησε το 4chan στα τέλη Ιανουαρίου 2015, έπειτα από 11,5 χρόνια.

Η Google, η οποία έχει κατ’επανάληψη αποτύχει να απειλήσει τα κραταιά κοινωνικά δίκτυα, δεν μπορεί παρά να επενδύει στον moot για την εκπόνηση ενός εναλλακτικού σχεδίου, ωστόσο η ανωνυμία δεν ήταν, τουλάχιστον μέχρι τώρα, στο σχέδιο αυτό. Η Google έχει κατ’επανάληψη, υποστηρίξει ότι η υποχρέωση να εμφανίζονται με το πραγματικό τους όνομα οι χρήστες των υπηρεσιών της συνιστά ταυτόχρονα μια ασπίδα προστασίας.

Ο Κρις Πουλ όμως έχει εκφράσει την άποψή του: οι άνθρωποι εμφανίζονται με διαφορετικό προφίλ σε διαφορετικούς ανθρώπους -στην οικογένεια, σε φίλους, στη δουλειά, σε ξένους- και αυτό θα έπρεπε να αναπαράγεται και online. H ταυτότητά μας είναι πολλαπλή, θα έπρεπε να έχουμε επιλογές. Η πολιτική που ακολουθούν Facebook και Google δεν συνάδει με το ανθρώπινο πρόσωπό μας, έχει πει ξανά και ξανά σε συνεντεύξεις του.

Ίσως όμως, δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη στην Google για το θέμα της χρήσης του πραγματικού μας ονόματος online:

Παρακολουθήστε την ομιλία του Κρις Πουλ στο TEDx 2010.

Ο ίδιος ο Πουλ ήταν ανώνυμος στο 4chan -αρχικά επειδή ήταν ανήλικος για να κρυφτεί από καθηγητές, και συγγενείς. Μετά, υιοθέτησε το ψευδώνυμο moot και έτσι έστησε τη ζωή του στην κοινότητα, εναλλάσσοντας ταυτότητα και παρέες.

Ανθή Παναγιωτάκη

In.gr Τεχνολογία