Επιστήμονες στη Σιγκαπούρη εντόπισαν ότι η ανυπομονησία είναι παράγοντας πρόωρης γήρανσης – και όχι μόνο εξωτερικής. Συνοπτικά, το πόσο ανυπόμονοι και αγχώδεις είμαστε συνδέεται με την ηλικία του DNA μας.

Στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν πάνω από 1.000 προπτυχιακοί φοιτητές. Σε όλους προτάθηκε να επιλέξουν τη φύση της οικονομικής τους απολαβή από αυτήν τη συμμετοχή: άμεση πληρωμή σε μετρητά ή ένα υψηλότερο ποσό σε διάστημα όμως κάποιων ημερών.

Πρόκειται για ένα πειραματισμό που βασίζεται στο τεστ Stanford Marshmallow, όπου τα παιδιά έχουν τα δυνατότητα να επιλέξουν ένα marshmallow εδώ και τώρα ή δυο αργότερα. Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην πορεία, όσα παιδιά έδειξαν υπομονή παρουσίασαν καλύτερη πορεία ζωής σε πολλούς τομείς, όπως μόρφωση και σωματική διάπλαση.

Στην συγκεκριμένη τώρα περίπτωση, οι συμμετέχοντες που επέλεξαν την άμεση ανταμοιβή σε μετρητά κρίθηκαν σαφώς πιο ανυπόμονοι και οι επιστήμονες εξέτασαν το DNA τους. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι τα τελομερή τους – οι «προστάτες» της αλυσίδας του DNA – ήταν κατεστραμμένα. Τα τελομερή μικραίνουν και τελικά εξαφανίζονται όσο μεγαλώνουμε, γι αυτό και χρησιμοποιούνται ως ενδείξεις για την ηλικία κάποιου ατόμου. Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι τα στοιχεία αυτά ήταν ακόμη χειρότερα στις γυναίκες.

Οι επιστήμονες της έρευνας επισήμαναν, επίσης, ότι αυτή η επιβάρυνση του DNA μπορεί να έχει και ψυχικές παραμέτρους.
Η ανυπομονησία συνδέεται με γνωστικές και κοινωνικές δυσλειτουργίες, με την αδυναμία να αντιμετωπίσει κανείς τις όποιες απογοητεύσεις της ζωής και επομένως αυξάνουν τον κίνδυνο για ψυχικές διαταραχές.
Μια ακόμη ενδιαφέρουσα τοποθέτηση γύρω από την συγκεκριμένη έρευνα είναι και η παραδοχή των επιστημόνων αν τελικά η ανυπομονησία καταστρέφει τα τελομερή ή το «γερασμένο» DNA προκαλεί αυτό το αγχωτικό συναίσθημα.

Όπως και αν έχει, η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να συνεχίσει να αναζητά τη σχέση της ηρεμίας με την μακροπρόθεσμη υγεία των τελομερών και έτσι «ξεκλειδώσουν» το μυστικό της υπομονής.

gamos.gr