Θεραπεία με δέσμες παλμικού φωτός προτείνουν αμερικανοί ερευνητές για την αντιμετώπιση του jet lag που βιώνουν συνήθως οι ταξιδιώτες όταν αλλάζουν χρονικές ζώνες, σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Investigation.

Ως γνωστόν, ο κιρκαδιανός ρυθμός του οργανισμού ή βιολογικό ρολόι συγχρονίζεται σε ένα 24ωρο κύκλο φωτός-νύχτας, με βάση τον τόπο όπου ζει. Όταν λοιπόν ο άνθρωπος αλλάζει χρονικές ζώνες μέσα σε λίγες ώρες, όπως στην περίπτωση των αεροπορικών ταξιδιών, όταν φτάνει στον προορισμό του βιώνει jet lag, δηλαδή μεταξύ άλλων κόπωση, ευρεθιστότητα, αποπροσανατολισμό, και γαστρεντερικά προβλήματα.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στανφορντ, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητής Ψυχιατρικής Τζέιμι Ζάιτσερ, δοκίμασαν μια τακτική «βιολογικού χάκινγκ» με παλμικό φως, δηλαδή να ξεγελάσουν τον εγκέφαλο ώστε να πιστέψει ότι η ημέρα ειναι μακρύτερη απ’ ότι είναι πραγματικά και έτσι να προκαλέσουν επέκταση του βιολογικού ρολογιού του οργανισμού.

Οι επιστήμονες χώρισαν σε δύο ομάδες 39 εθελοντές, 19-36 ετών, που κλήθηκαν να κοιμηθούν σε εργαστηριακό περιβάλλον. Η μία ομάδα εκτέθηκε σε συνεχόμενο φως και η άλλη σε παλμικό διάρκειας δύο χιλιοστών του δευτερολέπτου ανά δέκα δευτερόλεπτα (δηλαδή όσο περίπου διαρκεί το φλας μιας φωτογραφικής μηχανής).

Τα μέλη της δεύτερης ομάδας ανέφεραν ότι, μετά από μια ώρα έκθεσης στην παλμική φωτοθεραπεία, την επόμενη νύχτα νύσταξαν σχεδόν δύο ώρες αργότερα.

Σύμφωνα με τον Δρ Ζάιτσερ, η μελέτη αποδεικνύει ότι το βιολογικό ρολόι μπορεί να ρυθμιστεί και άρα η νέα αυτή μορφή φωτοθεραπείας μπορεί να αξιοποιηθεί όχι μόνο κατά του jet lag αλλά επίσης και κατά του βιολογικού αποσυντονισμού που βιώνουν τα άτομα που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr