Μια νέα δραστική ουσία για τη θεραπεία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου με διάρροια φαίνεται να μειώνει της συμπτωματολογία σε ορισμένους ασθενείς για τουλάχιστον έξι μήνες, σύμφωνα με δύο κλινικές μελέτες.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου New England Journal of Medicine, η δραστική ουσία eluxadoline, που εγκρίθηκε πρόσφατα από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σε μελέτες φάσης ΙΙΙ πάνω από το 30% των ασθενών είχαν βελτίωση των συμπτωμάτων τους τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του μισού διαστήματος λήψης του σκευάσματος. Αντιθέτως, στην ομάδα ελέγχου το ποσοστό ήταν περίπου 20%.

Αναλυτικά, στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές χορήγησαν σε σχεδόν 2.500 ενήλικες με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με διάρροια μια από δύο δόσεις eluxadoline ή εικονικό φάρμακο. Στη μια μελέτη οι ασθενείς πήραν eluxadoline δύο φορές την ημερα για 26 εβδομάδες και στην άλλη, πήραν το φάρμακο για 52 εβδομάδες.

Μέχρι τη συμπλήρωση της 12ης εβδομάδας, σχεδόν το 30% των ασθενών που είχαν πάρει 100 mg eluxadoline ημερησίως είχαν εμφανίσει βελτιώσεις στα συμπτώματα, συγκριτικά με το 20% της ομάδας ελέγχου. Τα αποτελέσματα ήταν ίδια και μετά τη συμπλήρωση της 26ης εβδομάδας.

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες της eluxadoline ήταν ναυτία, δυσκοιλιότητα και κοιλιακό άλγος, όλες ήπιες και παροδικές. Στις σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρθηκε η παγκρεατίτιδα, και ως εκ τούτου η eluxadoline δεν συστήνεται σε άτομα με παγκρεατικά προβλήματα. Επίσης, δεν είναι κατάλληλη για άτομα με ιστορικό απόφραξης χοληδόχου πόρου, σοβαρής ηπατικής εξασθένησης, ή σοβαρή δυσκοιλιότητα ή σε άτομα που πίνουν περισσότερα από τρία αλκοολούχα ποτά την ημέρα.

«Η eluxadoline προσφέρει μια νέα επιλογή στους ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με διάρροια που δεν έχουν βρει ανακούφιση από τα υπάρχοντα θεραπευτικά μέσα» εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Αντονι Λεμπο, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Η eluxadoline χορηγείται δύο φορές την ημέρα και μόνο σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, με τη διάρροια ως κύριο σύμπτωμα, και όχι σε άτομα με κύριο σύμπτωμα την δυσκοιλιότητα, διότι αντιμετωπίζει την διάρροια και μειώνει το στομαχικό άλγος.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr