Σε τροποποίηση του προϋπολογισμού της προχώρησε σήμερα, Πέμπτη, η Περιφέρεια Αττικής, για να εγγράψει σε αυτόν τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της, έτσι ώστε αυτός να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Με την απόφαση αυτή του Περιφερειακού Συμβουλίου καθίσταται δυνατή η ομαλή καταβολή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της Περιφέρειας και των λοιπών δαπανών της (καταβολή επιδομάτων νεφροπαθών, κ.ά.).

Εξαιτίας της αναπομπής του προϋπολογισμού της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής λόγω μη εγγραφής σε αυτόν της μισθοδοσίας των υπαλλήλων, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που είχε αποστείλει το υπουργείο Εσωτερικών, η Περιφέρεια Αττικής δεν διέθετε, από 1ης Ιανουαρίου 2016, εγκεκριμένο προϋπολογισμό.

«Το θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής είναι πάρα πολύ σοβαρό για να γίνεται αντικείμενο μικροκομματικών παιχνιδιών και, ενίοτε, συνδικαλιστικών σκοπιμοτήτων» τόνισε μεταξύ άλλων κατά την παρέμβασή της η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, υπογραμμίζοντας την «αναγκαιότητα διασφάλισης της καταβολής των μισθών στους υπαλλήλους».

Η κ. Δούρου υπογράμμισε ότι η εγγραφή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας «δεν ήταν η πρώτη μας επιλογή», προσθέτοντας ότι «σήμερα τα δεδομένα επιβάλλουν την εγγραφή της σχετικής πίστωσης ύστερα από την υιοθέτηση από το υπουργείο Εσωτερικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σειράς προϋποθέσεων που διασφαλίζουν την απρόσκοπτη καταβολή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων».

Συγκεκριμένα, το Περιφερειακό Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση της παράταξης «Δύναμη Ζωής», αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι η εγγραφή της μισθοδοσίας αποτελεί αναγκαία λύση για την αδιάλειπτη λειτουργία της Περιφέρειας και την πληρωμή των εργαζομένων σε αυτή. Επίσης αποφάσισε «ότι το θέμα της μισθοδοσίας θα αποτελέσει αιχμή ενταγμένη στο πλαίσιο της γενικότερης διεκδίκησης άρσης του αντιδημοκρατικού και αντι-αυτοδιοικητικού πλαισίου, που θέτει ο Καλλικράτης».

Στο σύνολό της σχεδόν η αντιπολίτευση εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για την εγγραφή της μισθοδοσίας στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας, εμμένοντας στην καταβολή των μιαθών των υπαλλήλων από τον κρατικό προϋπολογισμό, με παράλληλη τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

Από την πλευρά του ο σύλλογος των εργαζομένων απέδωσε τη δημιουργία του νέου κωδικού στην «πίεση των εργαζομένων» και εκτίμησε ότι η πίεση των Περιφερειακών Αρχών προς την κυβέρνηση έπρεπε να ενταθεί ακόμη και με «κλείσιμό τους». Εκτιμά επίσης, ότι το πρόβλημα στη μισθοδοσία θα εμφανιστεί τα επόμενα χρόνια όταν «οι αστικές κυβερνήσεις ξεδιπλώσουν τη λογική της ‘’αποκέντρωσης’’ φορολογικής, διοικητικής, αρμοδιοτήτων, κλπ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ