Άνοδο σημειώνουν τα χρηματιστήρια στην Κίνα μετά τις δύο εφιαλτικές συνεδριάσεις της εβδομάδας, που τελικά διακόπηκαν.

O δείκτης CSI300 έκλεισε με άνοδο 2% στις 3.361,56 μονάδες, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 2% στις 3.186,41 μονάδες.

Ο CSI300 έχει υποχωρήσει περίπου κατά 12% τις τέσσερις πρώτες ημέρες συναλλαγών του 2016, χάνοντας όλα τα κέρδη που κατέγραψε το 2015.

«Η αγορά επέστρεψε στην κανονικότητα» σχολίασε ο Τιαν Γουέιντονγκ, αναλυτής στη χρηματιστηριακή εταιρία Kaiyuan.

«Οι επενδυτές μπορούν να πωλούν και να αγοράζουν κατά βούληση. Με τον μηχανισμό αυτόματης διακοπής συναλλαγών, η αγορά έπαθε ασφυξία».

Σύμφωνα με τον Τζον Γουντς, επικεφαλής επενδύσεων ιδιωτικής τραπεζικής για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού στην Credit Suisse, η αναταραχή που παρατηρήθηκε αυτή την εβδομάδα πιθανόν να είναι «ένα σύντομο, απότομο σοκ», ανάλογο με την κατάρρευση των κινεζικών μετοχών πέρυσι το καλοκαίρι, η οποία κατά έναν ειρωνικό τρόπο ήταν αυτή που έπεισε τις ρυθμιστικές αρχές της αγοράς για την ανάγκη ύπαρξης ενός μηχανισμού αυτόματης διακοπής συναλλαγών.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές συναλλάγματος, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας όρισε τη μέση ημερήσια ισοτιμία για το γουάν στα 6,5636 ανά δολάριο πριν από το άνοιγμα της αγοράς, συγκριτικά με τη χθεσινή ισοτιμία των 6,5646 γουάν ανά δολάριο.

Σύμφωνα με το ισχύον συναλλαγματικό καθεστώς στην Κίνα, το γιουάν επιτρέπεται να κινηθεί έως και κατά 2% υψηλότερα ή χαμηλότερα από τη μέση ισοτιμία.

Το γουάν ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας, με τους χρηματιστές να εικάζουν ότι η Κεντρική Τράπεζα είχε παρέμβει μέσω των κρατικά ελεγχόμενων τραπεζών για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα.

Περιορισμένες οι απώλειες στο Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 69,38 μονάδες, (-0,39%), και διαμορφώθηκε στις 17.697,96 μονάδες.

Ο Topix έχασε 10, 62 μονάδες (-0,73%), για να κλείσει στις 1.447,32 μονάδες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ