Περιστέρια στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν αμερικανοι επιστήμονες, εκμεταλλευόμενοι την άριστη όραση που διαθέτουν τα συγκεκριμένα πουλιά.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου PLoS One, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Δρ Ρίτσαρντ Λέβενσον, μετά από μια σειρά πρωτότυπων πειραμάτων, διαπίστωσε ότι ένα περιστέρι είναι σε θέση να διακρίνει μια μαστογραφία ή μία βιοψία με όγκους, από μια χωρίς καρκίνο, σχεδόν τόσο καλά, όσο οι άνθρωποι.

Συγκριμένα, οι ερευνητές εκπαίδευσαν 16 περιστέρια με τη μέθοδο της ανταμοιβής (τροφή για κάθε σωστή διάγνωση) να διαβάζουν σωστά μια μαστογραφία και διαπίστωσαν ότι περισσότερο εξοικειώνονταν με τη διαδικασία, τόσο το ποσοστό επιτυχούς διάγνωσης αυξανόταν.

Μεμονωμένα κάθε πουλί, μετά από 15 μέρες, είχε ποσοστό επιτυχίας 80% έως 85%, ενώ συλλογικά το σμήνος τα πήγε περίφημα, επιδεικνύοντας μια αξιοσημείωτη μορφή ομαδικής νοημοσύνης. Έτσι, το ποσοστό επιτυχούς διάγνωσης έφθασε το 99%, καλύτερο από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή που κάνει αυτόματη ανάλυση/διάγνωση εικόνας και ανάλογο με το ποσοστό επιτυχίας ενός έμπειρου γιατρού.

Μάλιστα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα περιστέρια μπορούσαν να ανιχνεύσουν στις μαστογραφίες ακόμη και μικροσκοπικά ίχνη, που μπορεί να αποτελούσαν πρόωρες ενδείξεις καρκίνου.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr