Οι υψηλές απαιτήσεις του εργοδότη, το στρες και η εργασιακή ανασφάλεια είναι οι τρεις κυριότερες αιτίες που οι εργαζόμενοι, αν και άρρωστοι, συχνά πάνε στη δουλειά τους, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Occupational Health Psychology.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας στο Νόργουιτς, με επικεφαλής την Δρ Μαριέλα Μιράγκλια, αξιολόγησε στοιχεία από 61 ήδη δημοσιευμένες έρευνες που έγιναν σε 34 χώρες και αφορούσαν συνολικά σχεδόν 176.000 άτομα.

Ο φόρτος εργασίας, η έλλειψη επαρκούς προσωπικού, οι πιέσεις για υπερωρίες, οι προσωπικές οικονομικές δυσκολίες ήταν ανάμεσα στις αιτίες που κάποιος, παρόλο που ήταν άρρωστος, δεν απουσίαζε από τη δουλειά του.

Ο φόβος για στοχοποίηση ή για διακρίσεις σε βάρος του στη δουλειά επίσης συντελούσαν στο να μην παίρνει άδεια για λόγους υγείας.

Από την άλλη, όσο καλύτερες σχέσεις είχε κανείς με τους συναδέλφους και τους ανωτέρους του, τόσο πιο άνετα ένιωθε να απουσιάσει, με αποτέλεσμα να αισθάνεται πιο ικανοποιημένος από τη δουλειά του και να είναι πιο υγιής.

Επίσης, όσο πιο θετικά και αισιόδοξα έβλεπε τη ζωή γενικά, καθώς επίσης όσο πιο συνδεδεμένος ψυχικά ένιωθε με τη δουλειά του, τόσο έτεινε να βάζει σε δεύτερη μοίρα την υγεία του.

Ωστόσο, το να δουλεύει κανείς άρρωστος, παρά τις όποιες θετικές πλευρές, είχε περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις, καθώς, εκτός από την επιβάρυνση της υγείας του εργαζόμενου, και πιθανώς των συναδέλφων του, αύξανε την πιθανότητα λαθών και χαμηλότερης απόδοσης.

Τέλος, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγαλύτερη μείωση της παραγωγικότήτας για μια εταιρεία και γενικότερα για την οικονομία, όταν οι εργαζόμενοι δουλεύουν άρρωστοι, από ό,τι όταν απουσιάζουν.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ