Κουφάρια πασπαλισμένα με βακτήρια άνθρακα. Σάπιες σάρκες μολυσμένες με λύσσα και χολέρα. Σκέτη λιχουδιά για τον μαυρόγυπα, ίσως το πιο γερό στομάχι του κόσμου.

Το γιγάντιο πτωματοφάγο πουλί, το οποίο απαντάται και στην Ελλάδα, παίζει βασικό ρόλο στο οικοσύστημα, μεταξύ άλλων εμποδίζοντας τη μετάδοση ασθενειών σε πληθυσμούς άλλων ζώων.

Πώς μπορεί όμως να αντέχει τη συνεχή έκθεση σε τόσα παθογόνα; Η απάντηση αρχίζει να αποκαλύπτεται χάρη στο πρώτο πλήρες γονιδίωμα του είδους.

Μεγάλη, διεθνής ερευνητική ομάδα αναφέρει στην επιθεώρηση Genome Biology ότι εντόπισε τις γενετικές ιδιαιτερότητες που επιτρέπει στον μαυρόγυπα να απολαμβάνει μια τόσο μολυσματική δίαιτα: γονίδια που σχετίζονται με τα υγρά του στομάχου και το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Έχουν εξαιρετικά όξινο στομάχι, ικανό να λιώνει κόκαλα και πιθανώς και μέταλλα» αναφέρει στο Reuters ο Γιονγκ Μπακ του νοτιοκορεατικού Εθνικού Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Είναι γνωστό ότι έχουν ανοσία στην αλλαντίαση [θανατηφόρο ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο της τοξίνης του Botox] και τρώνε με ευχαρίστηση σάρκες ζώων καλυμμένες με το βακτήριο Bacillus anthracis που προκαλεί άνθρακα».

«Είναι επίσης γνωστό ότι καταναλώνουν τροφές μολυσμένες με λύσσα, χολέρα των χοίρων και πολλές ακόμα ασθένειες που θα ήταν θανατηφόρες στα περισσότερα άλλα πτωματοφάγα είδη».

Ο μαυρόγυπας, του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι Aegypius monachus, έχει άνοιγμα φτερών μέχρι τρία μέτρα. Η γεωγραφική εξάπλωσή του είναι μεγάλη από την Ισπανία στα δυτικά μέχρι την Κορέα στα ανατολικά. Παρόλα αυτά είναι πολύ σπάνιο είδος και σήμερα απειλείται από την έλλειψη τροφής και τις φόλες, όπως συμβαίνει εξάλλου και με το όρνιο (Gyps fulvus) και άλλους γύπες της Ευρώπης.

Στην Ελλάδα αντιμετωπίζει κίνδυνο εξαφάνισης και αναπαράγεται μόνο σε δύο περιοχές, στον Όλυμπο και τον Έβρο.

Μάλιστα το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς στον Έβρο φιλοξενεί σήμερα το μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ