Επιστροφή του ποσού που καταβλήθηκε για έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου που τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε ακόμα κι αν στη σχετική αίτηση δεν αναγράφεται ο ΑΦΜ, επιτεύχθηκε μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Μετά από σχετική αναφορά πολίτη, ο Συνήγορος διαπίστωσε ότι δεν ήταν δυνατή η επιστροφή του ποσού που είχε καταβληθεί για την έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου το οποίο τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε, διότι δεν είχε δηλωθεί ο ΑΦΜ στη σχετική αίτηση έκδοσης.

Σύµφωνα µε τον πολίτη, δεν του είχε ζητηθεί από τον υπάλληλο του ΚΕΠ η δήλωση του ΑΦΜ του, επειδή η συµπλήρωση του σχετικού πεδίου οριζόταν ως προαιρετική.

Τελικά, μετά από σχετικό αίτημα του Συνηγόρου, με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών (ΠΟΛ 11331/2015) δίνεται δυνατότητα επιστροφής του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού του αχρησιµοποίητου ηλεκτρονικού παραβόλου και στη συγκεκριµένη περίπτωση.

Αναφέρεται, συγκεκριμένα, ότι «σε εξαιρετικές περιπτώσεις δύναται να πραγματοποιηθεί επιστροφή για παράβολα που έχουν εκδοθεί χωρίς ΑΦΜ με την προϋπόθεση ότι ο ενδιαφερόμενος θα προσκομίσει τον ΑΦΜ του στην αρμόδια υπηρεσία-λήπτη, η οποία αφού ελέγξει ότι ο ΑΦΜ αφορά στον δικαιούχο της επιστροφής, συμπληρώνει το σχετικό πεδίο στην εφαρμογή και στη συνέχεια επιβεβαιώνει την επιστροφή».

Με την ίδια εγκύκλιο, τροποποιήθηκε η σχετική ηλεκτρονική φόρµα του ηλεκτρονικού παραβόλου ώστε να καταστεί η δήλωση του ΑΦΜ υποχρεωτικό πεδίο για όσους διαθέτουν ΑΦΜ.

Επίσης, μετά από πρόταση του Συνηγόρου, η Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων σε συνεννόηση µε το υπουργείο Εσωτερικών έδωσαν οδηγίες στους υπαλλήλους των ΚΕΠ να ενηµερώνουν τους πολίτες που επιθυµούν να εκδώσουν ηλεκτρονικό παράβολο για τις συνέπειες της µη συµπλήρωσης του πεδίου του ΑΦΜ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ