To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε τους κανόνες για το τέλος των χρεώσεων περιαγωγής στην Ε.Ε. και για την ουδετερότητα του δικτύου. Το Σχέδιο κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου αφορά στη θέσπιση μέτρων σχετικά με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών και την επίτευξη μιας συνδεδεμένης ηπείρου και για την τροποποίηση των οδηγιών 2002/20/ΕΚ, 2002/21/ΕΚ και 2002/22/ΕΚ και των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1211/2009 και (ΕΕ) αριθ. 531/2012.

Αντιρρήσεις ως προς την πρόταση για την ουδετερότητα εξέφρασαν η Σλοβενία και οι Κάτω Χώρες:

Η Σλοβενία φοβάται ότι οι νέες ρυθμίσεις θα καταλήξουν σε ένα διαδίκτυο δύο επιπέδων. Σε ένα αργό μοντέλο υπηρεσιών «βέλτιστης προσπάθειας» και σε ένα ταχύ διαδίκτυο με εγγυημένη ποιότητα έναντι πρόσθετης χρέωσης. Η Σλοβενία φρονεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα ανταποκρινόταν ορθώς στις ανταγωνιστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία στην παγκόσμια ψηφιακή αγορά. Επιπλέον, δεδομένης της ισχύουσας νομικής προστασίας της ουδετερότητας των δικτύων στη Σλοβενία, δεν είμαστε σε θέση να στηρίξουμε το τελικό κείμενο του κανονισμού TSM.

Για τις Κάτω Χώρες, ο κανονισμός περιλαμβάνει θετικά στοιχεία, όπως είναι ο ρητός κανόνας ενάντια στη διακριτική διαχείριση της κίνησης των δεδομένων. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των κανόνων ουδετερότητας των δικτύων απαιτεί επίσης την απαγόρευση τιμολογιακών πρακτικών που εισάγουν διακρίσεις. Δυστυχώς, το τελικό συμβιβαστικό κείμενο δεν προβλέπει σαφή απαγόρευση των τιμολογιακών διακρίσεων. Ως εκ τούτου, οι Κάτω Χώρες θα υποχρεωθούν να αποσύρουν την
ανωτέρω απαγόρευση από τους εθνικούς κανόνες ουδετερότητας των δικτύων, παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή της ήταν αποτελεσματική.

Αντιρρήσεις για το τέλος των χρεώσεων περιαγωγής εξέφρασαν η Φιλανδία, η Πορτογαλία, η Κροατία και η Βουλγαρία. Δείτε αναλυτικά τις ενστάσεις τους, στην ελληνική γλώσσα.

Το ψήφισμα του Συμβουλίου θα τεθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα τέλη Οκτωβρίου 2015.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία