Τα ψυχρά βλέμματα, η διστακτική χειραψία και οι προηγουμένως διαμετρικά αντίθετες ομιλίες των Ομπάμα και Πούτιν για το Συριακό επιβεβαιώθηκαν ως προμήνυμα μίας δύσκολης συνάντησης των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας: Οι δύο ηγέτες, όσο κι αν συμφώνησαν γενικά στην ανάγκη διπλωματικής διεξόδου, συγκρούστηκαν για το κεντρικό ζήτημα της παραμονής ή όχι του Άσαντ.

Η Μόσχα δεν απέκλεισε επιδρομές εναντίον της τζιχαντιστικής ISIS, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να υπάρξουν συνομιλίες σε στρατιωτικό επίπεδο ώστε να μην υπάρξει «ατυχής συνάντηση» των δυνάμεών τους στη Συρία.

Η συνομιλία των δύο προέδρων κράτησε 90 λεπτά και περιστράφηκε τόσο γύρω από την κρίση στη Συρία όσο και γύρω από την Ουκρανία. Νωρίτερα από το βήμα του ΟΗΕ, οι δύο ηγέτες είχαν παρουσιάσει τη διαφορετική προσέγγισή τους για την πολιτική διέξοδο στη Δαμασκό: Ο μεν Ομπάμα απέκλεισε πολιτική μετάβαση με τον τύρρανο Άσαντ, κάτι που ο Πούτιν χαρακτήρισε «πελώριο λάθος» από τη πλευρά του.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη διεξαγωγή συνομιλίων σε στρατιωτικό επίπεδο για να αποφευχθεί σύγκρουση στη συριακή επικράτεια. Η Μόσχα έχει ενισχύσει την στρατιωτική της παρουσία στη Συρία, ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται επικεφαλής του διεθνούς συνασπισμού που πραγματοποιεί επιδρομές εναντίον θέσεων της ISIS.

Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν οι New York Times, πίσω από τη διάσταση που διαφάνηκε οι δύο ηγέτες συνεχίζουν να παίζουν ένα διπλωματικό πόκερ λεπτών ισορροπιών, με στόχο να κινηθεί ο ένας πιο κοντά στις επιδιώξεις του άλλου: Τη μεν παραδοχή της ρωσικής παρουσίας στην περιοχή και τη δε αποδοχή ότι η διαδικασία στη Συρία πρέπει να καταλήξει, με κάποιον μεταβατικό τρόπο, μακριά από τον Άσαντ.

Ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τη συζήτηση «ειλικρινή». Αμερικανοί αξιωματούχοι περιέγραψαν το κλίμα ως «ατμόσφαιρα επαγγελματικής συνάντησης».

Μετά τη συνάντηση, ο Πούτιν ανέφερε πως η Ρωσία εξετάζει «τι μπορεί να κάνει επιπλέον για να υποστηρίξει όσους βρίσκονται στο πεδίο της μάχης και πολεμούν τρομοκράτες, πρώτα από όλους την ISIS».

Διευκρίνισε ότι εννοεί τον συριακό στρατό και τους κούρδους μαχητές. «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση για χερσαία επιχείρηση» υπογράμμισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ