Ο κίνδυνος εκδήλωσης κολπικής μαρμαρυγής φαίνεται να είναι μεγαλύτερος στα άτομα που έχουν εκτεθεί εμμέσως στον καπνό του τσιγάρου κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ή ακόμα και κατά την ενδομήτρια ζωή τους.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο HeartRhythm Journal.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη διαταραχή του καρδιακού παλμού.

Ο Δρ Γκρέγκορι Μάρκους και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 5.000 ενήλικες, το 12% των οποίων είχε κολπική μαρμαρυγή.

Στη συνέχεια συνεκτίμησαν το ατομικό προφίλ κινδύνου του καθενός για την εκδήλωση της πάθησης, περιλαμβανομένης της φυλής, του φύλου, του μορφωτικού επιπέδου, του καπνίσματος, του αλκοόλ και του ιστορικού διαβήτη και καρδιακών προβλημάτων.

Εν τέλει κατέληξαν στη διαπίστωση ότι, οι ενήλικοι είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες κολπικής μαρμαρυγής αν οι γονείς τους ήταν καπνιστές κατά τη διάρκεια της κύησης. Επίσης είχαν 40% μεγαλύτερες πιθανότητες αν είχαν περάσει τα παιδικά τους χρόνια σε σπίτι με καπνιστή.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, μεταξύ των ενηλίκων χωρίς παράγοντες κινδύνου, η σχέση κολπικής μαρμαρυγής στην ενήλικη ζωή και του παθητικού καπνίσματος στην παιδική ηλικία ή την κύηση, ήταν ακόμα πιο ισχυρή.

«Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι υπάρχει σχέση μεταξύ τόσο πρώιμου παθητικού καπνίσματος και μετέπειτα εκδήλωσης κολπικής μαρμαρυγής. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να σπεύσουμε να εξάγουμε εύκολα συμπεράσματα», τονίζει ο Δρ Μάρκους.

Η Δρ Σαρα Σαμααν, καρδιολόγος στο Καρδιολογικό Νοσοκομείο «Baylor» του Τέξας σχολιάζοντας τα ευρήματα εξηγεί ότι «η κολπική μαρμαρυγή είναι βασική αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ασθενείς συνήθως λαμβάνουν αντιπηκτικά ή υποβάλλονται σε επεμβατικές θεραπείες. Φαίνεται λοιπόν ότι οι τοξίνες που περιέχει ο καπνός του τσιγάρου μπορούν να έχουν άμεση επίδραση στην ανάπτυξη του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς. Και είναι τόσο ενοχλητικό να διαπιστώνει κανείς ότι οι επιλογές των γονιών μπορούν να έχουν τόσο δραματική επίδραση στην μελλοντική υγεία του παιδιού τους».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr