Την επικαιροποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαδικασία διεξαγωγής των κλινικών μελετών στην Ελλάδα ζήτησε το Φαρμακευτικού Φόρουμ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) σε συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι με τον υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Δημόπουλο.

Ο πρόεδρος του Φόρουμ, Διονύσιος Φιλιώτης, επεσήμανε την ανάγκη επικαιροποίησης της ΚΥΑ ώστε να γίνει πιο ευέλικτη, να μη δημιουργεί γραφειοκρατικά προσκόμματα και να εναρμονίζεται με το κοινοτικό δίκαιο.

Ο κ. Φιλιώτης εξήγησε ότι ο τομέας της κλινικής έρευνας αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης και επένδυσης που ταυτόχρονα εξασφαλίζει την ταχεία πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες, συμβάλλει στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και παράλληλα ενισχύει την εθνική οικονομία με την εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Κάθε χρόνο διεθνώς καταγράφονται περισσότερες από 10.000 νέες κλινικές μελέτες και επενδύονται μόνο στην Ευρώπη περισσότερα από 35 δισ. ευρώ για κλινική έρευνα. Δυστυχώς, τόσο ο αριθμός των κλινικών μελετών που διεξάγονται στην χώρα μας, όσο και το ύψος των διεθνών επενδύσεων στον τομέα αυτό είναι εξαιρετικά χαμηλό με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και διεθνώς.

Τα αίτια αυτής της κατάστασης στη χώρα μας, σχετίζονται με πλήθος αντικινήτρων στη διαδικασία έγκρισης των κλινικών μελετών, αλλά και στη δυνατότητα απορρόφησης της σχετικής επένδυσης.

«Για πολλούς, οι κλινικές έρευνες σημαίνουν ‘ζεστό’ χρήμα που έρχεται στη χώρα. Όπως είναι γνωστό, με κάθε νέα κλινική έρευνα ‘εισάγονται’ στην Ελλάδα περίπου 250.000 ευρώ, ποσό σημαντικά μεγάλο, για τις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Και αν λάβουμε υπόψη μας τους κατάλληλους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι για κάθε νέα έρευνα προκαλείται αύξηση του ΑΕΠ περίπου κατά 500.000 ευρώ» επεσήμανε ο κ. Φιλιώτης.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε και ειδική αναφορά στα κίνητρα που πρέπει να δίνει η Πολιτεία για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών.

health.in.gr