Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να τροποποιήσουν με ακρίβεια ανθρώπινα Τ-λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, χάρη σε μια νέα τεχνική γονιδιακής επεξεργασίας. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται στο μέλλον να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στη θεραπεία των αυτοάνοσων παθήσεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Proceedings of the National Academy of Sciences, ο Δρ Αλεξάντερ Μάρσον του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και η Δρ Τζένιφερ Ντούντνα του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, εφάρμοσαν την τεχνική CRISP/Cas9, ότι πιο σύγχρονο στην τροποποίηση του γονιδιώματος.

Το Cas9 είναι ένα ένζυμο που χρησιμοποιείται ως «ψαλίδι» για να γίνεται «κοπτοραπτική» ακριβείας στο μόριο του DNA.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, ενώ η χρήση της γονιδιακής επεξεργασίας σε ανθρώπινα έμβρυα έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις, η ανάλογη αξιοποίησή της στα Τ-κύτταρα είναι εξ ορισμού ασφαλής, αφού αυτά τα ανοσοκύτταρα αναδημιουργούνται σε κάθε άνθρωπο και έτσι οι όποιες γενετικές αλλαγές σε αυτά δεν θα περνούν από γενιά σε γενιά.

Πάντως, πολλοί επιστήμονες έχουν ζητήσει να υπάρξει μορατόριουμ στην περαιτέρω εφαρμογή της, από φόβο μήπως αυτή οδηγήσει σε ολέθριες και μη αποδεκτές από βιοηθική άποψη επεμβάσεις στο DNA των ανθρώπων.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ