Με το σεμινάριο Μελισσοκομίας που άρχισε τη Δευτέρα 20 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου ολοκληρώνεται ο πρώτος δωρεάν κύκλος τεσσάρων σεμιναρίων «ΓΗ & ΕΡΓΑΣΙΑ» για ανέργους και νέους καλλιεργητές με σκοπό την ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Τα σεμινάρια διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία του Βόρειου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής και την υλοποίηση τους ανέλαβε ο ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα». Η διεξαγωγή των σεμιναρίων γίνεται στο κτήμα και τις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων (πρώην Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας) στη Λυκόβρυση.

Το σεμινάριο Μελισσοκομίας, ωστόσο, πραγματοποιείται (από την ερευνήτρια Σοφία Γούναρη), στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» στην Αγία Παρασκευή.

Στους μέχρι τώρα τρεις κύκλους σεμιναρίων (Καλλιέργεια μανιταριών, Τεχνολογία τροφίμων, γάλακτος, οίνου και αλκοολούχων ποτών, Νέες Καλλιέργειες & Αρωματικά- Φαρμακευτικά φυτά) που πραγματοποιήθηκαν όσοι παρακολούθησαν- περισσότεροι από 300 συμμετέχοντες – πήραν

συμπυκνωμένη υψηλού επιπέδου γνώση σε γενικές αρχές, από εξειδικευμένους επιστήμονες, έκαναν πρακτική εφαρμογή όσων διδάχθηκαν σε εργαστηριακό επίπεδο και είχαν πληροφόρηση για οικονομικές αποδόσεις ανά τομέα δραστηριότητας.

Στόχος των σεμιναρίων είναι η ενίσχυση της καλλιέργειας και της προώθησης αγροτικών προϊόντων, η ανάδειξη των δυνατοτήτων και προοπτικών που παρέχει η ενασχόληση με τις εναλλακτικές αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και η σύνδεση τους με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.

Νέος κύκλος δωρεάν σεμιναρίων με την προσθήκη και άλλων θεματικών ενοτήτων μελετάται από την περιφέρεια Αττικής το φθινόπωρο.

Φαίνεται ότι ο πρώτος σπόρος βρήκε πρόσφορο έδαφος και χάρη στη δράση αυτή αναδείχθηκε η δυναμική και το πολυεπίπεδο έργο του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», αλλά και η ευαισθησία της περιφέρειας Αττικής στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και στην ανάπτυξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Στις εγκαταστάσεις του κτήματος- διαθέτει τον πλουσιότερο αμπελώνα στα Βαλκάνια (900 ποικιλίες), τη μεγαλύτερη φυτεία ιπποφαούς στην Ελλάδα (40ποικιλίες), αλλά και πλήρως οργανωμένο Αστικό Λαχανόκηπο- λειτουργούν εδώ και δεκαετίες τα Ινστιτούτα: Αμπέλου, Οίνου & Αλκοολούχων Ποτών, Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων και Εδαφολογίας, Τεχνολογίας Τροφίμων & Γαλακτοκομικών προϊόντων, Μανιταριών, Ελαιοκομίας, Ιχθυοκαλλιέργειας, τα οποία έχουν συμβάλει και συμβάλουν καθοριστικά στην επιστημονική έρευνα, καθώς και πολυάριθμες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΟ.