Η Αθήνα ζήτησε πάλι από την ευρωζώνη να της διαθέσει οικονομική βοήθεια, ώστε να μην οδηγηθεί σε αθέτηση πληρωμών, με τους εταίρους της, ωστόσο, να ζητούν αναβαθμισμένη λίστα μεταρρυθμίσεων για να απελευθερώσουν κεφάλαια, είπαν την Πέμπτη αξιωματούχοι της ΕΕ, αναφερόμενοι στη συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG), σύμφωνα με το Reuters.

Δεδομένου δε ότι την απόφαση για εκταμίευση κεφαλαίων μπορεί να πάρει το Eurogroup που συνεδριάζει στις 24 Απριλίου, αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα έχει στη διάθεσή της 6 εργάσιμες ημέρες προκειμένου να παρουσιάσει την εμπλουτισμένη λίστα που θα ικανοποιήσει τους εταίρους-δανειστές της, ώστε να ανάψουν το πράσινο φως για εκταμίευση κεφαλαίων της ευρωβοήθειας.

«Από την ελληνική πλευρά υπήρξε έντονη δήλωση ότι οι συνθήκες ρευστότητας στη χώρα είναι άσχημες και έκκληση για απελευθέρωση κάποιου είδους οικονομικής ενίσχυση πριν το Eurogroup της 24ης Απριλίου», είπε αξιωματούχος της ευρωζώνης αναφερόμενος στη συνάντηση τεχνοκρατών των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες.

«Αλλά κανείς δεν γνωρίζει πως αυτό θα μπορούσε να γίνει -δεν υπάρχει διάθεση για την παροχή βοήθειας πριν σημειωθεί πρόοδος στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε.

Την πληροφορία για ελληνική αναφορά στο πρόβλημα ρευστότητας επιβεβαιώνουν -χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιούν τόσο δραματικούς τόνους- και διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες που επισημαίνουν ότι ο έλληνας εκπρόσωπος στο EWG, Ν.Θεοχαράκης, όντως ξεκαθάρισε στους συνομιλητές τους ότι το Ελληνικό Δημόσιο καλύπτει οριακά τις ανάγκες του έως και τις 24 Απριλίου.

Ωστόσο, ως προς την ακριβή ημερομηνία που στεγνώνουν τα κρατικά ταμεία πρέπει να υπάρχει μια επιφύλαξη και να μην αντιμετωπίζονται με πανικό δηλώσεις αυτού του είδους, αφού ομολογουμένως τέτοια δραματικές -κάποιες φορές- αναφορές είναι και ένα μέσο πίεσης για λήψη αποφάσεων στο Eurogroup.

Απόδειξη η στάση του γερμανικού περιοδικού Spiegel που αφού πόνταρε σε διάφορες ημερομηνίες υποστηρίζοντας ότι αποτελούν το «σημείο μηδέν» για την Ελλάδα, σε σημερινό άρθρο του αναφέρει ότι κανείς δεν γνωρίζει πότε «πραγματικά αδειάζουν τα ταμεία» της Ελλάδας, που σήμερα, Μ.Πέμπτη, πλήρωσε κανονικά τη δόση του ΔΝΤ παρά τα όσα κινδυνολογικά είχαν ειπωθεί και γραφεί.

Αυτό βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και ότι μαζεύει πολύ δύσκολα τα λεφτά για την κάλυψη των υποχρεώσεων της. Ενδεικτικές της δυσκολίας είναι άλλωστε και οι κατά καιρούς δηλώσεις υπουργών περί αναβολής της αποπληρωμής χρέους στο ΔΝΤ.

Η έκδοση εντόκων γραμματίων έδωσε στην Ελλάδα λίγο χρόνο, προσθέτει το Spiegel, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον μέχρι τις 24 Απριλίου», καθώς -όπως λέει επικαλούμενο πηγές σε Βρυξέλλες και Αθήνα- αποφάσεις του Eurogroup για ενδεχόμενη εκταμίευση νέων δόσεων δεν αναμένονται πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 24 Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας.

Ενθαρρυντικό είναι πάντως ότι συνεχώς αυξάνονται οι πληροφορίες για βελτίωση του κλίματος στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-πιστωτών. Όπως ανέφερε πηγή της ΕΕ στο Reuters «το κλίμα ήταν καλύτερο από την τελευταία φορά, αλλά επί της ουσίας δεν υπήρξε κάτι διαφορετικό».

Αργ.Τσατσούλη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ