Τα ακανθώδη θέματα των εργασιακών σχέσεων βρέθηκαν χθες Τρίτη στο επίκεντρο των συζητήσεων των τεχνικών κλιμακίων των ΔΝΤ,ΕΕ και ΕΚΤ στην Αθήνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

Η Ελλάδα προ έτους είχε αναλάβει στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μια σειρά από δεσμεύσεις για τα εργασιακά θέματα, τις οποίες δεν υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση και τις οποίες αρνείται να εφαρμόσει και να υιοθετήσει και η νέα κυβέρνηση.

Οι θεσμοί θέτουν τα εργασιακά στο επίκεντρο της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να μεταθέσει τη συζήτηση για την μετά τον Ιούνιο εποχή.

Ειδικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντιδρά στη βούληση της κυβέρνησης να ανατρέψει μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στα εργασιακά, κάτι που τονίσθηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη και στο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον.

Ο υπουργός πάντως φέρεται να εξήγησε στην Κριστίν Λαγκάρντ πως η ελληνική αγορά εργασίας είναι σήμερα η πλέον απορυθμισμένη στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται πως στα πλαίσια του Μνημονίου η Ελλάδα είχε αναλάβει την υποχρέωση:

  • Να λάβει διοικητικά μέτρα, σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, σχετικά με τις συλλογικές απολύσεις και ειδικά για την ευθυγράμμιση του πλαισίου με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.
  • Να λάβει πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση θεμάτων στην αγορά εργασίας όπου παραμένουν υπερβολικοί περιορισμοί, όπως η αναθεώρηση υπερβολικών υποχρεωτικών απαιτήσεων στους μισθούς, στα επιδόματα και στις πληρωμές ή άλλους περιορισμούς για προσλήψεις ή απολύσεις και να θεσπίσει την απαραίτητη νομοθεσία για την ευθυγράμμισή τους με τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ.
  • Να επιφέρει αλλαγές στη συνδικαλιστική δράση και να διασφαλίσει ότι το πλαίσιο για τις δραστηριότητες των συνδικάτων είναι ώριμο και ευθυγραμμισμένο με τις διεθνείς συμβάσεις.
  • Να ενισχύσει την προσωρινή εργασία, με αύξηση της ευελιξίας του πλαισίου, ώστε να είναι σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.
  • Να απλοποιήσει τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων εργασίας και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αξιοποίηση των συστάσεων από τη Διεθνή Οργάνωση Εξεργασίας.
  • Να θεσπίσει νέο σύστημα για τον κατώτατο μισθό που θα εφαρμοσθεί από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Σε όλα τα παραπάνω η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αντιτίθεται σφόδρα και προωθεί νέο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. Στη βάση αυτή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης απηύθυνε επιστολή στους παραγωγικούς φορείς με 20 σημεία πάνω στα οποία θα διεξαχθεί αμέσως μετά το Πάσχα ο διάλογος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ