Η Γιούτα είναι πλέον η μοναδική πολιτεία των ΗΠΑ στην οποία η εκτέλεση θανατοποινιτών θα μπορεί να γίνεται, εάν δεν υπάρχει άλλος τρόπος, και με εκτελεστικό απόσπασμα. Η νέα δυνατότητα αντανακλά τα προβλήματα που έχουν υπάρξει με τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στις ενέσεις.

Ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Γκάρι Χέρμπερτ, υπογράφοντας τον σχετικό νόμο, τόνισε πως η ένεση παραμένει η προτιμότερη μέθοδος και αναγνώρισε ότι το εκτελεστικό απόσπασμα είναι μεν «κάπως άγριο», αλλά χρειάζεται ως «εφεδρικό μέτρο».

Οπως προβλέπουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο προηγουμένως είχε εγκριθεί από τους γερουσιαστές της πολιτείας ως σχέδιο β’ με 18 ψήφους υπέρ έναντι 10 κατά, η πρακτική αυτή θα εφαρμόζεται σε περίπτωση που συνεχιστούν οι ελλείψεις στις θανατηφόρες ενέσεις ή εάν αυτές κριθούν αντισυνταγματικές.

Εισηγητής του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου ήταν ο ρεπουμπλικανός Πολ Ρέι, ο οποίος επιχειρηματολόγησε πως το εκτελεστικό απόσπασμα είναι μία πιο «ανθρώπινη» μορφή εκτέλεσης συγκριτικά με τον οδυνηρό θάνατο καταδικασθέντων σε εκτελέσεις με θανατηφόρα ένεση που κατέληξαν σε φιάσκο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναμένεται να αποφανθεί εντός του Απριλίου επί της συνταγματικότητας αυτών των «προβληματικών» ενέσεων που είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος για την εκτέλεση της εσχάτης των ποινών στη χώρα, αλλά όλο και πιο αμφισβητούμενος.

Το 2008, το Δικαστήριο είχε κρίνει συνταγματική τη θανατηφόρα ένεση. Ωστόσο, οι πρόσφατες ελλείψεις των ουσιών που χρησιμοποιούνται συχνά στις ενέσεις αυτές οδήγησαν ορισμένους υπευθύνους να διοχετεύουν θανατηφόρους πειραματικούς συνδυασμούς, οι οποίοι προκάλεσαν αργή και επώδυνη επιθανάτια αγωνία σε θανατοποινίτες κατά τις πρόσφατες εκτελέσεις, κυρίως στην Οκλαχόμα, στο νότο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press