Η Apple παρουσίασε στις 9 Μαρτίου 2015 ένα νέο φορητό υπολογιστή στην σειρά MacBook, εξαιρετικά λεπτό. Σε αυτά τα 13,1 χιλιοστά, τοποθετήθηκε μια νέα υποδοχή, με την οποία η Apple υιοθετεί ένα νέο στάνταρτ, το USB Type C ή USB-C.

H υποδοχή στα καλώδια USB τύπου C είναι πολύ μικρή και συγκεκριμένα, έχει το ένα τρίτο του μεγέθους μιας κλασικής θύρας USB (8,4mm x 2.6mm). Tα καλώδια αυτού του τύπου μπορούν να υποστηρίξουν την φόρτιση από και προς την συσκευή που συνδέονται (20 Volt, 100 Watt, 5A). Σε αντιδιαστολή, το διαδεδομένο σήμερα USB τύπου Α, παρέχει μόλις 5Volt.

O «ολοκαίνουριος» MacBook (9/3/2015)

Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι για παράδειγμα το νέο MacBook μπορεί να φορτιστεί από αυτή τη θύρα μέσω USB, όπως συμβαίνει με tablet και smartphone. Στο μέλλον, αναμένονται σκληροί δίσκοι και άλλες περιφερειακές συσκευές με θύρα USB C, οι οποίες δεν θα χρειάζονται ξεχωριστή τροφοδοσία ρεύματος.

Επίσης, το βύσμα είναι αντιστρέψιμο, δηλαδή ο χρήστης δεν χρειάζεται να αναζητά πώς θα κάνει την σύνδεση στην θύρα, όπως συμβαίνει με τα καλώδια Lightning της Apple, με την διαφορά ότι θύρες USB C αναμένονται από πλήθος κατασκευαστών.

Ακόμα, μέσω της θύρας USB C η μεταφορά δεδομένων επιτυγχάνεται με ρυθμό έως και 10Gbps -στην περίπτωση της Apple περιορίζεται στα 5Gbps, USB 3.1 Gen 1. Στο USB Type A η μέγιστη ταχύτητα είναι τα 5Gbps.


Η υποδοχή USB C μπορεί να αναλάβει την μεταφορά εικόνας και ήχου, εργασίες που αναλαμβάνουν σήμερα το DisplayPort 1.2, η VGA και το HDMI, και μπορεί να υποστηρίξει και σύνδεση Ethernet με τον κατάλληλο προσαρμογέα. Το USB Type C USB 3.1 διατηρεί την συμβατότητα προς τα πίσω (USB 3.0 και USB 2.0), όμως θα απαιτούνται αντάπτορες για την αξιοποίηση των περιφερειακών που θα επιτρέπουν, για παράδειγμα, την σύνδεση ενός καλωδίου με USB τύπου A (η πιο διαδεδομένη) σε USB τύπου C.

In.gr Τεχνολογία