Μπορεί, κατά λάθος, να δημιουργούμε μια μαύρη τρύπα στην ιστορία μας, εκτός εάν αναθεωρήσουμε τον τρόπο που αρχειοθετούμε φωτογραφίες και έγγραφα, υποστήριξε ο Βιντ Σερφ, ο επονομαζόμενος και «πατέρας του Ίντερνετ» για την συνδρομή του στην δημιουργία των πρωτοκόλλων επικοινωνίας στο Ίντερνετ.

Κι αυτό καθώς, υλικό και λογισμικό καθίστανται απαρχαιωμένα. Ελάχιστα θα απομείνουν από τον 21ο αιώνα, είπε ο Β.Σερφ κατά την ομιλία του σε εκδήλωση στο Σαν Χοσέ, την ετήσια σύνοδο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης.

Η ανησυχία που εξέφρασε ο συνδημιουργός του TCP/IP, αφορά στην συμβατότητα προς τα πίσω, δηλαδή την δυνατότητά μας να «ανοίγουμε» και να διαβάζουμε έγγραφα, φωτογραφίες, ή βίντεο σε κάποιο φορμά που δεν υποστηρίζεται πλέον.

Η ιδέα που παρουσίασε ο Βίντον Σερφ φέρει το όνομα Olive (ελιά), στην οποία εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon σε συνεργασία με τον ερευνητικό βραχίονα της IBM. Η Olive θα αναλάβει να ακτινογραφεί όχι μόνο το λογισμικό αλλά και το υλικό πάνω στο οποίο δημιουργήθηκε το περιεχόμενο και η ακτινογραφία αυτή θα φυλάσσεται σε διακομιστές στο λεγόμενο cloud. Το cloud μπορεί να μεταφέρεται από τους διακομιστές μιας εταιρείας σε αυτό μιας άλλης, απαιτείται όμως ένα σύνολο κανόνων για την αποκρυπτογράφηση του «ψηφιακού στιγμιότυπου» που μεταφέρθηκε. Σκοπός της Olive είναι να προδιαγράψει αυτούς τους κανόνες, ώστε η ψηφιακή μας κληρονομιά να αποτελέσει διαθέσιμο υλικό για τους ιστορικούς του μέλλοντος.

In.gr Τεχνολογία