Την ανάγκη μιας πολιτικής λύσης για την «εσωτερική» σύγκρουση στην Ουκρανία ώστε να τελειώσει γρήγορα η αιματοχυσία τόνισαν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρει επίσης ότι οι δύο πρόεδροι σημείωσαν την ανάγκη να προστατευθούν τα δικαιώματα των κατοίκων όλων των περιοχών της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων και των ρωσόφωνων περιοχών στα ανατολικά της χώρας.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρότρυνε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να συμφωνήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία.

Tass: Συμφωνία εκεχειρίας

Η ομάδα επαφής για την Ουκρανία κατέληξε σε συμφωνία εκεχειρίας στις ανατολικές επαρχίες και σε ένα πρόγραμμα για την απόσυρση των βαρέων όπλων, μετέδωσε απόψε το Tass, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των φιλορώσων ανταρτών και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη που συναντήθηκαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας συμφώνησαν σε μια εκεχειρία, στο μηχανισμό παρακολούθησης της τήρησής της αλλά και σε ένα σχέδιο για την απόσυρση των βαρέων όπλων.

Η λεγόμενη «ομάδα επαφής» συναντήθηκε στο Μινσκ, εν όψει της Συνόδου στην ίδια πόλη, στην οποία θα συμμετάσχουν οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εν όψει Μινσκ

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι θα παραστεί στη Σύνοδο του Μινσκ, μαζί με την καγκελάριο Μέρκελ, με στόχο συμφωνία για την Ουκρανία.

«Πηγαίνουμε με την ακλόνητη βούληση να καταλήξουμε, χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το κάνουμε και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του» τόνισε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ότι πριν αναχωρήσει για το Μινσκ θα συζητήσει εκ νέου το ζήτημα με την Γερμανίδα καγκελάριο.

«Συζητήσεις έγιναν και σήμερα σε επίπεδο διπλωματών, όμως σημειώθηκαν και μάχες στην ανατολική Ουκρανία, με νεκρούς και οι άμαχοι ζουν έναν Γολγοθά» πρόσθεσε.

Ο Ολάντ υπογράμμισε ότι όλες οι πλευρές έχουν συμφέρον να επιτευχθεί μια συμφωνία. «Κατ’ αρχήν οι Ουκρανοί, ώστε να μπορέσουν να ξαναβρούν τη σταθερότητά τους αλλά επίσης και η Ρωσία ώστε να έχει σχέσεις που ανταποκρίνονται στα συμφέροντά της, στην ιστορία της, στο μέλλον της με την ΕΕ».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς από την πλευρά του συνέστησε «σύνεση» καθώς, όπως υπογράμμισε, «ακόμη δεν έχει επιτευχθεί τίποτα αλλά καταβάλουμε το μέγιστο των προσπαθειών μας ώστε να γίνει η αυριανή σύνοδος και να επιφέρει αποτελέσματα».

Στη Σύνοδο του Μινσκ, εκτός της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Ολάντ, αναμένεται να συμμετάσχουν ο Πούτιν και ο Ποροσένκο.

«Η συνάντηση στο Μινσκ είναι μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για επίτευξη εκεχειρίας άνευ όρων και για την απόσυρση του βαρύ οπλισμού» ανέφερε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του προέδρου.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των Αμερικανών και Ευρωπαίων ηγετών για την επίτευξη μιας εκεχειρίας στην περιοχή και μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters