Η εταιρεία SpaceX του υπερφιλόδοξου επιχειρηματία Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση ενός δισ. δολαρίων από τη Google και άλλους επενδυτές. Η συμφωνία εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τη SpaceX να επεκταθεί στη βιομηχανία δορυφόρων και τη Google να προσφέρει υπηρεσίες δορυφορικού Internet σε όλο τον κόσμο, ίσως και μέχρι στον Άρη.

Όπως είχε αποκαλύψει νωρίτερα το ιστολόγιο τεχνολογίας The Information, το ύψος της επένδυσης βασίστηκε στην εκτίμηση ότι η SpaceX έχει συνολική αξία 10 δισ. δολαρίων.

Η Google και ο δεύτερος μεγάλος επενδυτής της συμφωνίας, η αμερικανική Fidelity Investments, αποκτούν έτσι το 10% της SpaceX, της οποίας τα διαστημικά σκάφη ανεφοδιάζουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για λογαριασμό της NASA.

Στην ανακοίνωσή της, η SpaceX αναφέρει ότι η επένδυση θα διατεθεί για την ανάπτυξη των διαστημικών μεταφορών και την κατασκευή δορυφόρων.

Η συμφωνία πιστεύεται όμως ότι έχει άμεση σχέση με την πρόσφατη ανακοίνωση της SpaceX ότι σκοπεύει να εκτοξεύσει έναν αστερισμό από εκατοντάδες δορυφόρους για ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο από όλο τον κόσμο.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο σύστημα επικοινωνιών που θα είναι μεγαλύτερο από οτιδήποτε έχει συζητηθεί ως σήμερα» είχε δηλώσει ο Μασκ στο περιοδικό Businessweek.

Το «παγκόσμιο» αυτό σύστημα, με κόστος που εκτιμάται στα 10 δισ, θα κάλυπτε ακόμα και τον Άρη, όταν ο πλανήτης κατοικηθεί.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η Google εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης στο Διάστημα εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο -εκτός από δορυφόρους, σκέφτεται να εκτοξεύσει αερόστατα και drone που θα προσφέρουν διαδικτυακή σύνδεση σε απομονωμένες περιοχές, και θα αυξήσουν έτσι τους χρήστες της εταιρείας. Ανάλογα σχέδια έχει εξάλλου και η Facebook.

Το 2013, η Google προσέλαβε τον βετεράνο της δορυφορικής βιομηχανίας Γκρεγκ Ουάιλερ, επικεφαλής δεκαμελούς ομάδας ειδικών. Ο Ουάιλερ αποχώρησε πέρυσι από την εταιρεία και ετοιμάζει τώρα τη δική του επιχείρηση δορυφορικού Internet. Πρώτα όμως είχε επαφές με τον Έλον Μασκ, τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή της SpaceX, της PayPal και της SpaceΧ, οι οποίες όμως δεν καρποφόρησαν.

Ο Ουάιλερ, ο οποίος θεωρείται σημαντική προσωπικότητα της διαστημικής βιομηχανίας, έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τον μεγιστάνα της Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον. Σε συνέντευξή του στο Bussinessweek, ο Μπράνσον αμφισβήτησε τη βιωσιμότητα του σχεδίου του Μασκ και τον κάλεσε να ενώσουν δυνάμεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο