Εκεί που όλοι πίστευαν ότι με την ανακοίνωση της ταυτότητας του νεκρού θα λυθεί μέρος του μυστηρίου με τον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης, τα στοιχεία από τη μελέτη των σκελετικών καταλοίπων ανέτρεψαν τα πάντα. Οι νεκροί που ενταφιάστηκαν είναι τουλάχιστον πέντε και τώρα ανοίγει νέος κύκλος συζητήσεων και ερωτημάτων, που απαιτούν πολύ χρόνο για να απαντηθούν.

Ποιοι είναι οι πέντε νεκροί; Ανήκαν στην ίδια οικογένεια, οι ταφές χρονολογούνται στην ίδια εποχή;

Για την τυχόν εξ αίματος συγγένεια των νεκρών, απάντηση ίσως δώσουν οι παλαιογενετικές αναλύσεις. Όμως η ταφονομική παρουσία των μακρών οστών, το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν δόντια και τμήματα από τα κρανία των δύο αντρών –στοιχεία που χρησιμοποιούνται στις αναλύσεις αρχαίου DNA- περιορίζουν τις πιθανότητες απόκτησης επαρκούς ποσότητας ενδογενούς πυρηνικού DNA για την ταυτοποίηση της εξ αίματος συγγένειας με ακρίβεια.

Για το νεογνό αλλά και για τον πέμπτο νεκρό, ενδεχομένως να μην μάθουμε περισσότερα στοιχεία. Και αυτό γιατί η παραπάνω μέθοδος δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα οστά που ανήκουν στο νεογνό, λόγω της περιορισμένης ποσότητας δείγματος, αλλά και στα θραύσματα που δείχνουν την καύση νεκρού.

Όσον αφορά στη διαδοχή των ταφών, αυτή αναμένεται να προκύψει από την εφαρμογή της χρονολόγησης AMS που θα γίνει σε δείγματα τόσο των ανθρώπινων οστών όσο και των ζώων που βρέθηκαν στο τάφο.

Η μυστηριώδης γυναίκα

Τα οστά που ανήκουν σε γυναίκα άνω των 60 ετών οδηγούν ορισμένους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για την Ολυμπιάδα. Προς επίρρωση αυτής της θεωρίας υπογραμμίζουν τη μεγαλοπρέπεια του μνημείου και τονίζουν πως μόνο η ταφή της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα μπορούσε να δικαιολογήσει την ύπαρξη του Λέοντα στην κορυφή του λόφου Καστά, καθώς η Ολυμπιάδα πολέμησε εναντίον του Κάσσανδρου.

Ωστόσο, τη θεωρία περί Ολυμπιάδας αντικρούν έμπειροι αρχαιολόγοι, τονίζοντας ότι η Ολυμπιάδα εκτελέστηκε και ετάφη στην Πύδνα. «Γνωρίζουμε πολύ καλά τι συνέβη στην Ολυμπιάδα» ανέφεραν στο in.gr.

Οι ίδιες πηγές εκφράζουν αμφιβολίες για τη χρονολόγηση του μνημείου, εκτιμώντας ότι το μνημείο ενδέχεται να έχει διαφορετικές φάσεις κατασκευής.

Όσον αφορά στο γεγονός ότι τα οστά βρέθηκαν αποσπασματικά μέσα και έξω από τον κιβωτιόσχημο τάφο, στο όρυγμα κάτω από το δάπεδο του τέταρτου χώρου του μνημείου, αυτό οι επιστήμονες το αποδίδουν στην παρουσία τυμβορύχων.

Αννα Ανδίρα

Διαβάστε επίσης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ