Οι Έλληνες καταθέτες απέσυραν κεφάλαια από τις τράπεζες τον Δεκέμβριο λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, αλλά αυτές ήταν μικρές σε σχέση με το 2012 και περιορίστηκαν στο εσωτερικό της χώρας, είπαν εγχώριοι τραπεζίτες στο Reuters την Πέμπτη.

Οι αναλήψεις καταθέσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανήλθαν στα 3 δις ευρώ τον Δεκέμβριο καταγράφοντας ποσοστιαία υποχώρηση 2% έναντι του Νοεμβρίου, είπαν τρεις υψηλόβαθμοι τραπεζίτες.

Είναι η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2012.

«Υπάρχει ανησυχία στους καταθέτες και παρακολουθούν το πολιτικό θερμόμετρο όσο πλησιάζουν οι εκλογές», είπε ένας από τους τραπεζίτες. «Σε καμία περίπτωση δεν ζούμε επανάληψη του 2012, μέχρι στιγμής», πρόσθεσε.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας και ένας δεύτερος τραπεζίτης είπαν ότι οι αναλήψεις σχετίζονται με την περίοδο των Χριστουγέννων και την πληρωμή υψηλών φορολογικών υποχρεώσεων αυτόν τον μήνα.

«Δεν υπάρχει κόκκινος συναγερμός για εκροές καταθέσεων στο εξωτερικό. Υπήρχαν αυξημένες αναλήψεις για πληρωμές φόρων αλλά τα ποσά που φεύγουν από τους λογαριασμούς των νοικοκυριών εισρέουν σε λογαριασμούς του κράτους παραμένοντας στο σύστημα», είπε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας.

Οι εγχώριες τράπεζες έχουν χάσει το 30% της καταθετικής τους βάσης από την έναρξη της κρίσης το 2010. Περίπου 69 δις ευρώ έχουν αποσυρθεί.

«Δεν αντιμετωπίζουμε το σύνδρομο του 2012, την ίδια έκταση αναλήψεων» είπε επικεφαλής διαχείρισης διαθεσίμων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανήλθαν στα 164 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο από 233 δις το 2010. Από τον Οκτώβριο του 2013 σημειώνουν μικρή άνοδο με εξαίρεση τον περασμένο Νοέμβριο που υποχώρησαν 0,1%.

Σε ετοιμότητα οι τράπεζες

Οι εγχώριες τράπεζες έχουν αυξήσει την ρευστότητά τους κατά 5-6 δις ευρώ αντλώντας κεφάλαια από την ΕΚΤ για να μπορούν να καλύψουν πιθανές εκροές καταθέσεων, είπε ο επικεφαλής διαχείρισης διαθεσίμων.

Η κεντρική τράπεζα δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα.

Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του συνολικού δανεισμού του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ άνω των 50 δις ευρώ από 44,8 δις ευρώ τον Νοέμβριο.

Η ΕΚΤ ωστόσο έχει προειδοποιήσει ότι η διάθεση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μετά τον Φεβρουάριο θα εξαρτηθεί από την δυνατότητα της κυβέρνησης να ολοκληρώσει επιτυχώς την αξιολόγηση που εκκρεμεί με την τρόικα.

Εάν η ΕΚΤ σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ενέχυρα τότε οι τράπεζες θα πρέπει να στραφούν για χρηματοδότηση στον έκτακτο μηχανισμό της ΤτΕ (ELA) με πολύ υψηλότερο κόστος.

«Εάν η νέα κυβέρνηση επιλέξει την σύγκρουση με τους δανειστές αυτό θα δώσει άλλοθι στην ΕΚΤ να πει ότι δεν κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ενέχυρα», είπε ο επικεφαλής διαθεσίμων.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι στην εντατική και σου κόβουν το ρεύμα αλλά αρχίζει μια σειρά εξελίξεων που θα δημιουργήσει ανησυχία αν η στένωση ρευστότητας επιδεινωθεί».

Παρά την σκληρή ρητορική που έχει υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι του μνημονίου και των δανειστών οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι δύο πλευρές θα αποφύγουν την ρήξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή της ρευστότητας από την ΕΚΤ.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξει συμβιβασμός», είπε ένας από τους τραπεζίτες. «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι κομμάτι του ευρωπαϊκού και δεν μπορεί να γίνει υπονομευτής του εαυτού του», πρόσθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ