Γράφουν οι: Ρόκκας Κωνσταντίνος*, ουρολόγος – ανδρολόγος και Θεοδωρόπουλος Αργύρης**, ψυχολόγος

Είναι σημαντικό η γυναίκα να συνειδητοποιήσει την αξία που έχει στη ζωή της η πρόληψη, από τη θεραπεία. Πράγματι, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να προφυλάξει τη σεξουαλική της υγεία.

Πρώτα από όλα, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνει στην τακτική επίσκεψη στο γυναικολόγο της. Ειδικά στην περίοδο της μέσης ηλικίας όπου η γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση και υπάρχουν ορμονικές μεταβολές, η παρακολούθηση από γυναικολόγο είναι αναγκαία. Οι συχνές επισκέψεις στο γιατρό της και οι εξετάσεις που κάνει, όπως για παράδειγμα το τεστ παπ, την ενισχύουν στο να σέβεται τον εαυτό της, να αγαπάει το σώμα της και να το φροντίζει προλαμβάνοντας κάτι που μπορεί να απειλήσει τη ζωής της.

Εξίσου χρήσιμη είναι και η αυτοεξέταση του σώματός της. Είναι απαραίτητο να γνωρίζει το σώμα της και να είναι σε θέση να μπορεί να αναγνωρίσει τυχόν αλλαγές που πιθανώς αποτελούν σημάδια κάποιας επερχόμενης ασθένειας. Για παράδειγμα, η αυτοεξέταση του μαστού έχει ιδιαίτερη αξία καθώς η γυναίκα μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα κάποια αλλαγή στο σχήμα και την υφή του μαστού, κάποιο όγκο και να το αναφέρει στο γιατρό της συμβάλλοντας στην πρόληψη μιας νόσου. Ειδικά για την αυτοεξέταση του μαστού, κάθε γυναίκα μετά την ενηλικίωσή της οφείλει να ψηλαφεί σε τακτική βάση τους μαστούς και να παρατηρεί τη δομή του στήθους της.

Γενικότερα, είναι απαραίτητο να κάνει συχνές εξετάσεις προληπτικού ελέγχου, όπως εξετάσεις αίματος και θυρεοειδούς. Οι εξετάσεις θα τη βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών που επιδρούν αρνητικά στη σωματική της υγεία και κατά επέκταση και στη σεξουαλική της υγεία. Για παράδειγμα, υπάρχουν παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, όπως ο υποθυρεοειδισμός, που μπορεί να επιφέρουν και σεξουαλικές δυσλειτουργίες.

Παράλληλα, η γυναίκα είναι ωφέλιμο να προσέχει και να φροντίζει την εξωτερική της εμφάνιση. Η εξωτερική εμφάνιση αποτελεί ένα «όπλο» με το οποίο διατηρεί τη σεξουαλική της ζωή αφού γίνεται αρεστή και ποθητή από το σύντροφό της.

Μια γυναίκα που φροντίζει να παραμένει όμορφη, να μην παχαίνει υπερβολικά, να διατηρεί τις σωματικές της αναλογίες, να ενδιαφέρεται για το ντύσιμο και για την εικόνα του σώματός της καταφέρνει να κρατάει ζεστό το ενδιαφέρον του συντρόφου της. Διατηρεί με αυτόν τον τρόπο ζωντανή τη σεξουαλική της ζωή, ενώ την προφυλάσσει και από τυχόν σεξουαλικές δυσλειτουργίες, όπως π.χ. η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Εξίσου σημαντική είναι και η προφύλαξη από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Η ασφαλέστερη μέθοδος προστασίας από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι η χρήση προφυλακτικού.

Άλλες συνήθειες που λειτουργούν με επιβλαβή τρόπο στη σωματική της υγεία και επομένως και στη σεξουαλική της υγεία, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, είναι ωφέλιμο να περιορίζονται.

Επίσης, εκτός από τη διατήρηση της σωματικής υγείας, η γυναίκα είναι σημαντικό να θυμάται ότι η καλή σχέση μεταξύ των συντρόφων προφυλάσσει και ενισχύει τη σεξουαλική ζωή. Μια σχέση η οποία χαρακτηρίζεται από την καλή επικοινωνία και το συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ των συντρόφων, είναι μια σχέση που προφυλάσσεται από σεξουαλικά προβλήματα. Η επικοινωνία, ο διάλογος, το μοίρασμα των σκέψεων και των συναισθημάτων, η αλληλοκατανόηση και η ύπαρξη εμπιστοσύνης συμβάλλουν στη «θωράκιση» μιας σχέσης.

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

** Ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής, κάτοχος master ψυχολογίας. Ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους, των σεξουαλικών δυσλειτουργιών και των προβλημάτων σχέσης.

health.in.gr