Στα τέλη του περασμένου Απριλίου, μια φονική καταιγίδα στις νότιες ΗΠΑ δημιούργησε 84 ανεμοστρόβιλους, σκότωσε 35 άτομα και προκάλεσε ζημιές ενός δισ. δολαρίων. Όμως ένα μικρό αποδημητικό πτηνό προαισθάνθηκε τον κίνδυνο και φρόντισε να απομακρυνθεί έγκαιρα, αναφέρουν οι ορνιθολόγοι.

Ένα χρόνο πριν χτυπήσει η κακοκαιρία, ερευνητές είχαν τοποθετήσει συσκευές γεωεντοπισμού σε δέκα ωδικά πτηνά του είδους Vermivora chrysoptera, προκειμένου να προσδιορίσουν τη μεταναστευτική διαδρομή τους.

Περισσότερο από 24 ώρες πριν ξεσπάσει η καταιγίδα, τα πουλιά εγκατέλειψαν τα Όρη Κάμπερλαντ στο ανατολικό Τενεσί, στα οποία είχαν μόλις φτάσει για να περάσουν την άνοιξη.

«Την ώρα που μαθαίναμε από τους μετεωρολόγους ότι η καταιγίδα ερχόταν προς το μέρος μας, τα πουλιά είχαν προφανώς πακετάρει τις βαλίτσες τους και ετοιμάζονταν να εκκενώσουν την περιοχή» λέει ο Χένρι Στρέμπι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης στην έγκριτη επιθεώρηση Current Biology.

Στις πέντε μέρες που έλειψαν από το Τενεσί, τα πτηνά διήνυσαν απόσταση 1.500 χιλιομέτρων, φτάνοντας μέχρι τη Φλόριντα και την Κούβα.

Οι ερευνητές αρχικά υπέθεσαν ότι τα πουλιά είχαν αντιληφθεί μεταβολές στη βαρομετρική πίεση, τη θερμοκρασία, τον άνεμο ή άλλες παραμέτρους του καιρού. Όμως η ανάλυση που ακολούθησε έδειξε ότι κανένας από αυτούς τους παράγοντες δεν είχε παρουσιάσει μεγάλες διακυμάνσεις πριν από την καταστροφή.

Το πιθανότερο είναι ότι τα πουλιά κυριολεκτικά άκουσαν την καταιγίδα από μακριά. «Οι μετεωρολόγοι και οι φυσικοί γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι οι καταιγίδες παράγουν ισχυρούς υπόηχους που μπορούν να ταξιδέψουν αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων» εξηγεί ο Στρέμπι.

Προβλέπει μάλιστα ότι το Vermivora chrysoptera δεν είναι το μόνο είδος πτηνού με αυτή την αξιοθαύμαστη ικανότητα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο