Η Βόρειος Κορέα αρνείται ότι κρύβεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση που παρέλυσε τα στούντιο της Sony, ως αντίποινα για μια ταινία με θέμα τη δολοφονία του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν. Συγχαίρει όμως την επίθεση ως «δίκαιη πράξη».

Οι άγνωστοι χάκερ εισέβαλαν στο δίκτυο της Sony Pictures ένα μήνα πριν από την κυκλοφορία της ταινίας Interview, στην οποία δύο αμερικανοί δημοσιογράφοι (Τζέιμς Φράνκο, Σεθ Ρόγκεν) συνεργάζονται με την CIA για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Λίγο μετά την επίθεση, ακυκλοφόρητες ταινίες της Sony, ανάμεσά τους το Fury με τον Μπραντ Πιτ, διέρρευσαν στο Διαδίκτυο. Το ίδιο συνέβη με προσωπικά δεδομένα 47.000 εργαζομένων της εταιρείας, ακόμα και διασημοτήτων.

Διαβάστε επίσης:

Τον Ιούνιο, η κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ είχε στείλει επιστολή στον ΟΗΕ με την οποία καταδίκαζε την ταινία ως «απροκάλυπτη υποστήριξη της τρομοκρατίας, καθώς και πράξη πολέμου».

Τον ίδιο, το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA είχε μεταδώσει δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος απειλούσε τις ΗΠΑ με «ανελέητα αντίποινα».

Η στρατιωτική ηγεσία της απομονωμένης χώρας διαψεύδει τώρα ότι η επίθεση είναι έργο της Πιονγιάνγκ. Η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας διέψευσε την εμπλοκή του ως «ψευδείς φήμες», επέκρινε όμως τη Sony για «παρακίνηση σε τρομοκρατική πράξη».

Δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο KCNA πως η επίθεση «μπορεί να είναι η δίκαιη πράξη υποστηρικτών» της Βορείου Κορέας «σε όλο τον κόσμο».

Στο μεταξύ, η Sony δέχεται επικρίσεις για την ασφάλεια του δικτύου της, το οποίο δεν έχει επανέλθει ακόμα σε πλήρη λειτουργία.

Όπως αποκαλύφθηκε η εταιρεία είχε αποθηκευμένους χιλιάδες εσωτερικούς κωδικούς πρόσβασης σε φάκελο με το όνομα «Κωδικοί».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ