Αν και μη δεσμευτικό, ένα ηχηρό μήνυμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να φτάσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στις 26 Νοεμβρίου 2014 αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία πρόταση για τον διαχωρισμό των μηχανών αναζήτησης από άλλες εμπορικές δραστηριότητες, δείχνοντας την Google, την μηχανή αναζήτησης που κατέχει το 90% της αγοράς στην Ε.Ε.. Εάν μια τέτοια πρόταση υπερψηφιστεί, η Google θα μπορούσε να χωριστεί στα δυο.

Η ψήφος του Κοινοβουλίου δεν δεσμεύει την αρμόδια αρχή για θέματα υγιούς ανταγωνισμού, το Κοινοβούλιο όμως μπορεί να κάνει προσθήκες στις προτάσεις της Κομισιόν, σημειώνει το Reuters. Συντάκτες της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι o Andreas Schwab από την Κoιvoβoυλευτική Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς (Χριστιαvoδημoκράτες) και ο Ισπανός Ramon Tremosa (Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη).

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού -επί χρόνια- διεξάγει έρευνα μετά τις καταγγελίες στην Ευρώπη για άνιση προβολή ανταγωνιστικών υπηρεσιών στα αποτελέσματα της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης στην Ε.Ε. Ανάλογη έρευνα στις ΗΠΑ έκλεισε «αναίμακτα» για την εταιρεία.

Λίγο πριν τον τέλος της θητείας του, ο αρμόδιος Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, είχε ενημερώσει την Google ότι οι προτάσεις της δεν έγιναν αποδεκτές, παρά την ιδία άποψη ότι επαρκούσαν για να ανακτήσουν τον υγιή ανταγωνισμό. Απευθύνθηκε όμως και στους πολιτικούς, ζητώντας «να μην μετατραπεί η υπόθεση της Google σε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης».

Νωρίτερα, στις 11 Νοεμβρίου, η νέα Επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού στην Ε.Ε., κα Margrethe Vestager, δήλωσε πως για να αποφασίσει το επόμενο βήμα στην υπόθεση της Google, θα πρέπει να ακούσει αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πρακτικές της Google. «Χρειάζομαι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα απόψεων», είπε, αναφέρθηκε στις «αγορές που κινούνται με ταχείς ρυθμούς» και κατέληξε λέγοντας πως «θα χρειαστεί χρόνο» για να αποφασίσει τι θα ακολουθήσει.

Tag: αθέμιτος ανταγωνισμός

Την πρόταση για την διάσπαση κολοσσών όπως η Google, έχει υποβάλλει το 2012 προς τις αρχές ανταγωνισμού σε ΗΠΑ και Ε.Ε. και το Consumer Watchdog, μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών στις ΗΠΑ.

Τι προκαλεί ανησυχίες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ε.Ε.

Μια από τις αντιρρήσεις που εκφράζονται για τις προτάσεις της Google στην Ε.Ε. είναι ότι οι πλέον προβεβλημένες θέσεις στα αποτελέσματα είναι δεσμευμένες από την Google, ανεξάρτητα από την ποιότητά τους. Την ίδια στιγμή, όλες οι ανταγωνιστικές υπηρεσίες, ακόμα και όταν είναι πιο σχετικές με τα κριτήρια αναζήτησης, θα έχουν λιγότερο πλεονεκτική τοποθέτηση. Μπορείτε να διαβάσετε τις αντιρρήσεις των ευρωπαίων εκδοτών στην νεότερη πρόταση της Google για διακανονισμό στην Ε.Ε.

H Google προτείνει και εγγυάται ότι όποτε εμφανίζει η μηχανή της σε προβεβλημένη θέση τα αποτελέσματα από τις δικές της εξειδικευμένες υπηρεσίες αναζήτησης -για παράδειγμα, για προϊόντα, εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.λπ.-, θα παραθέτει και τις υπηρεσίες τριών ανταγωνιστών της. Οι εναλλακτικές προτάσεις θα εμφανίζονται σε ένα ξεχωριστό πλαίσιο με χρώμα, με χρέωση τουλάχιστον 0,03 ευρώ. Μπορείτε να δείτε όλες τις προτάσεις της Google προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Οι κατηγορίες για αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά της ιντερνετικής αναζήτησης δεν είναι οι μόνες που αντιμετωπίζει η αμερικανική εταιρεία στο ευρωπαϊκό έδαφος. Διαβάστε επίσης:

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

Reuters,In.gr Τεχνολογία

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο