Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο γάλλος πρόεδρος σε μια προσπάθεια να αλλάξει το βαρύτατο κλίμα εις βάρος της κυβέρνησής του.

Με αφορμή το δημοψήφισμα της Σκωτίας, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να περάσει σε περίοδο αποδόμησης, ενώ -κοιτάζοντας προς το Βερολίνο- ζήτησε αλλαγή οικονομικής συνταγής, ώστε να μην επιβεβαιωθεί το «σενάριο του τέλους της ανάπτυξης».

Στην αρχή της παρέμβασής του ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα συμμετάσχει στη συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτος με αεροπορικές επιδρομές αποκλειστικά και μόνο στο Ιράκ.

Επίσης, διευκρίνισε ότι η Γαλλία δεν θα στείλει χερσαίες δυνάμεις στη χώρα ούτε πρόκειται να βάλει στο στόχαστρό της βάσεις των τζιχαντιστών στη Συρία

Ήδη, η Γαλλία εφοδιάζει με όπλα τους κούρδους που μάχονται τους τζιχαντιστές στα βόρεια της χώρας.

Ο Ολάντ αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, σημειώνοντας ότι είναι αποφασιστικής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη.

«Μετά από μισό αιώνα οικοδόμησης της Ευρώπης, κινδυνεύουμε να περάσουμε σε μια περίοδο αποδόμησης. Το σκωτσέζικο δημοψήφισμα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή μπορεί να κρίνει το μέλλον της Βρετανίας αλλά επίσης και της Ευρώπης» πρόσθεσε.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι το «ευρωπαϊκό σχέδιο ατονεί και ανοίγει ο δρόμος σε εγωισμούς και αποσχιστικές τάσεις».

Εάν το ευρωπαϊκό σχέδιο ατονήσει θα ανοίξει ο δρόμος στους εγωισμούς, τους λαϊκισμούς και τις αποσχιστικές τάσεις, συνέχισε για να υπογραμμίσει ότι «όλες οι ευρωπαϊκές ψηφοφορίες δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως προειδοποιήσεις αλλά ως σειρήνες συναγερμού».

Αναφερόμενος στην αδύναμη οικονομική ανάπτυξη ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε τον κίνδυνο να ζήσει η Ευρώπη «το σενάριο του τέλους της ανάπτυξης».

«Ο κίνδυνος είναι να βουλιάξουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες σε στασιμότητα, δηλαδή να δούμε ένα σενάριο του τέλους της ανάπτυξης, με τη δημοσιονομική λιτότητα να συνδέεται με το υψηλό επίπεδο του ευρώ και το χαμηλό πληθωρισμό να προστίθεται στην αδύναμη ανάπτυξη».

Επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για έναν διαφορετικό προσανατολισμό της Ευρώπης «προς μια πραγματική πολιτική ανάπτυξης και απασχόλησης», εκτιμώντας ότι η θέση της Γαλλίας στο θέμα αυτό αρχίζει να ακούγεται.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό