«Αναλάβετε τις ευθύνες σας»: Με αυτό το μήνυμα προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης προσέρχεται ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στην Εθνοσυνέλευση ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες.

Θέλοντας να συσπειρώσει τις δυνάμεις των Σοσιαλιστών, ο πρωθυπουργός -για τον οποίο ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο αριθμός των ανταρτών, και λιγότερο να του πει «όχι» η Εθνοσυνέλευση- δίνει «άτυπη διορία» εξαμήνου στην κυβέρνησή του να αλλάξει την κατάσταση στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός, και πίσω από από αυτόν ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, καλούνται να βάλουν σε σειρά τους αποκλίνοντες βουλευτές, στοχεύοντας σε όσο το δυνατόν μικρότερης έκτασης ανταρσία από το αριστερό στρατόπεδο του κόμματος.

Η δημοτικότητα τόσο του Ολάντ όσο και του Βαλς φθίνει -για τον πρόεδρο, έχει πέσει, στη μέση της θητείας του, στο ναδίρ για ένοικο των Ηλυσίων μεταπολεμικά. Η ηγεσία του δεν έχει καταφέρει να δώσει πνοή στην οικονομική ανάκαμψη ή να μειώσουν την ανεργία ενώ οι στόχοι για δημοσιονομική εξυγίανση αναβάλλονται (προκαλώντας συστάσεις από τις Βρυξέλλες).

Στην Εθνοσυνέλευση, οι φωνές στο Σοσιαλιστικό κόμμα δεν έχουν σωπάσει, αλλά οι περισσότεροι από τους αντάρτες φαίνεται ότι θα επιλέξουν να απέχουν από την ψηφοφορία (αντί να καταψηφίσουν). Ο πιθανός αριθμός τους θεωρείται ότι κυμαίνεται γύρω στους 30, ενώ οι «επικίνδυνοι» μπορεί να φτάνουν μέχρι και τους 40 σύμφωνα με την Liberation.

Ο ίδιος ο Βαλς έχει διαμηνύσει, όπως λέει η Monde, ότι «έχω έρθει για να μείνω, και να μείνω για να δράσω». Την ίδια στιγμή, κύκλοι γύρω από το πρωθυπουργικό γραφείο αναφέρουν στα γαλλικά ΜΜΕ πως ο Βαλς έθεσε στον εαυτό του και την κυβέρνησή του χρονική προθεσμία: «Εάν η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σε έξι μήνες, τα πράγματα θα είναι καταστροφικά».

Τις μέχρι τώρα επικρίσεις από το στρατόπεδο της συμπολίτευσης, ο Βαλς τις έχει απορρίψει υποστηρίζοντας επίσης πως αποδυναμώνουν την κυβέρνηση και καταλήγουν να ενισχύουν την Μαρίλ Λεπέν. «Εν ολίγοις, ψήφος εμπιστοσύνης ή χάος» όπως συμπεραίνει η Monde.

Tην παραμονή της ψηφοφορίας, το βράδυ της Δευτέρας, μιλώντας σε βουλευτές κράτησε ανάλογους τόνους: «Το σημαντικότερο εναπόκειται σε εμάς, τον πρόεδρο, την κυβέρνηση και την πλειοψηφία. Θέλουμε να πετύχουμε και για εμάς αλλά και για τους Γάλλους. Όταν κυβερνά κανείς, πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του» τόνισε.

Το κάτα πόσον οι αντάρτες θα πειστούν μένει να φανεί. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και η Μαρτίν Ομπρί επέμεινε να μην «καλέσει σε ενότητα», λέγοντας πως η στάση του κάθε βουλευτή πρέπει να καθοριστεί κατά συνείδηση.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ