Αν κοβόταν για τηγάνισμα, οι ροδέλες θα είχαν μέγεθος λάστιχων για τρακτέρ. Ζωολόγοι στη Νέα Ζηλανδία πραγματοποίησαν νεκροτομή στο μεγαλύτερο καλαμάρι του κόσμου, έναν αινιγματικό κάτοικο της αβύσσου, τον οποίο κανείς δεν έχει καταφέρει να δει ζωντανό στο φυσικό του περιβάλλον.

Το λεγόμενο «κολοσσιαίο καλαμάρι», με την επιστημονική ονομασία Mesonychoteuthis hamiltoni, είναι γνωστό μόνο από δύο εκπροσώπους του είδους του που πιάστηκαν στην παγωμένη Θάλασσα του Ρος, έξω από την Ανταρκτική.

To τεράστιο κεφαλόποδο, το οποίο πιστεύεται ότι φτάνει σε μήκος τα 14 μέτρα μαζί με τα πλοκάμια, είναι διαφορετικό είδος από το μικρότερο «γιγάντιο καλαμάρι» (γένος Architeuthis) που απαντάται γύρω από τη Νέα Ζηλανδία.

Το πρώτο κολοσσιαίο καλαμάρι πιάστηκε από ψαράδες το 2007 και έμεινε για ένα χρόνο στην κατάψυξη μέχρι να μελετηθεί από τους επιστήμονες. Το δεύτερο, αυτό στο οποίο πραγματοποιήθηκε η νεκροτομή, βρέθηκε νωρίτερα φέτος στην ίδια θαλάσσια περιοχή.

Στη διάρκεια της εξέτασης στο Μουσείο της Νέας Ζηλανδίας, Te Papa Tongarewa, οι ερευνητές συνέλεξαν μετρήσεις στο μανδύα (το κύριο σώμα των κεφαλόποδων μαλακίων), τα πλοκάμια και το εσωτερικό όστρακο (το «κόκαλο» που υποστηρίζει το μανδύα).

Όπως και το καλαμάρι που βρέθηκε το 2007, το δείγμα που υποβλήθηκε σε νεκροτομή ήταν κι αυτό θηλυκό, και έφερε μάλιστα μερικά αβγά που θα πρέπει τώρα να εξεταστούν πιο προσεκτικά.

Το εύρημα του 2007 είναι μόνιμο έκθεμα του μουσείου Te Papa , ενώ τα νεότερα στοιχεία για το τελευταίο δείγμα αναρτώνται στο Twitter και στο Instagram.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ